Loreen – en bra vinnare på mer än ett sätt.

I lördags vann artisten Loreen (Lorine Zineb Noka Talhaoui) finaleniden europeiskaschlagertävlingen i Baku, Azerbadjan. Jag kan säga direkt att schlagermusik inte är min grej. Under lördagen och söndagen pågick till exempel den underbara Kulturernas karneval här i Uppsala, med en massa olika slags musik som berörde mig mer. Jag kan inte heller säga att jag förstår det här med att tävla i musik. Men liksom några miljoner andra tittar jag ändå ibland på schlager-evenemanget. Så även i lördags. Och Loreen gjorde ett intryck som jag inte minns att någon annan schlagervinnare gjort på mig.

Det jag gillade mest med Loreens framträdande var faktiskt hennes scenkonst som jag tyckte avvek på ett spännande sätt från det mesta av övriga artisters strömlinjeformade rörelsescheman. Enligt en artikel i DN har hon inspirerats här av sina föräldrars berbiska kultur.

Men mest glad över att hon vann blir jag när jag hör henne uttala sig om kultur, mångfald eller mänskliga rättigheter i den nämnda DN-artikeln , på nyheterna eller i en intervju med henne i Agenda (fyra minuter in i programmet) och i hennes stöd till organisationen Kvinna till kvinna som stöder kvinnors självorganisering i konfliktområden och ser jämställdhet, hållbar fred och utveckling som oskiljaktiga . Hon framstår som en både klok, engagerad och vältalig människa. Hon talar på ett bra sätt om mänskliga rättigheter samtidigt som hon inte gör misstaget att uttala stöd för de politiska ledarna inom Azerbadjans opposition. För som hon säger, dem vet hon inte så mycket om.

Sen har tydligen SD-politikern Björn Söder uttryckt sitt missnöje på Facebook/Twitter över Loreens vinst med en ganska förutsägbar kommentar om hennes bristande ”svenskhet”. När han sedan tagit bort denna kommentar från nätet är hans förklaring till media däremot mer intressant. Där säger han nämligen att han:

….tycker jag att det är tråkigt att det numera är ovanligt att bidragen framförs på ländernas egna språk och att tävlingens tidigare funktion som förmedlare av Europas kulturella och språkliga mångfald därmed till stor del har gått förlorad.

En SD:are som talar FÖR kulturell och språklig mångfald alltså. Men det gäller väl bara i Europa och inte inom nationsgränserna?

Media: Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Magasinet Novell

Bloggat: Min lilla åsikt, nysyner, vk-bloggen, Jinge1, Jinge2Annarkia.

intressant

Bloggkartan

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: