Minnet av Mandela.

Nelson Mandela är död och sörjs av människor över hela världen. De mest olika sorters människor som är i en position av att kunna eller behöva uttala sig gör det med positiva ord. Man framhåller hans stora personlighet och betydelse som sammanhållande ledare, att han var en revolutionär frihetskämpe, men framförallt att han i segerns ögonblick utan bitterhet valde försoningens väg. Allt detta är sant. Men det är svårt att inte höja på ögonbrynen inför en del av de personer som nu deltar i hyllningskören. Vi har till exempel:

USA:s förre president George W. Bush som ska åka på begravningen tillsammans med Obama och Clinton. Alla är de representanter för ett land som stämplade Mandela som terrorist ända till 2008 och som alltför länge på olika sätt stödde Sydafrikas regim. Det kan också vara värt att erinra om att Mandela skarpt kritiserade Bushs Irak-krig. Han sa då bland annat:

Det jag fördömer är att en stormakt, med en president som inte har någon framförhållning, som inte kan tänka ordentligt, nu vill störta världen in i en förintelse.

och

Om det finns ett land som har begått obeskrivliga grymheter i världen, är det Förenta staterna. De bryr sig inte.

Sveriges statsminister Reinfeldt deltar också i hyllningskören, men säger inte något om det egna partiets ärelösa historia i förhållande till Mandela, ANC och kampen mot apartheid. Om detta påminner oss istället Åsa Lindeborg i en mycket bra artikel i Aftonbladet.

En annan märklig man i kören (inga jämförelser i övrigt) är Syriens blodige diktator Bashar al-Assad som säger att Mandela var ”en inspiration för frihetskämpar och en läxa för tyranner”. Detta är faktiskt svårt att kommentera.

Det känns då viktigt att påminna om något som Nelson Mandela själv sade efter segern mot apartheid:

I dag är det många som vill vara våra vänner. Men vi glömmer aldrig dem som var våra vänner när vi hade det riktigt svårt.

castromandela2

En av dessa vänner var t.ex. en regim som allmänt hatas i väst, nämligen den kubanska. En kort film om en av grundpelarna i denna vänskap kan du se här. Den handlar bland annat om hur Kuba genom sitt militära stöd till befrielserörelserna i södra Afrika mellan 1975 – 1988 bidrog till apartheidregimens fall genom skyddandet av Angola och Mocambique samtidigt som man bidrog till Namibias befrielse. Läs också mer om detta och kontrasten mellan det kubanska militära stödet till kampen mot apartheid (och därmed för demokrati) och Storbritanniens militära stöd till apartheidregimen i denna artikel.

Störtandet av apartheid var och är en stor historisk framgång. Till detta bidrog både ANC:s och andra rörelsers kamp inne i Sydafrika. Men också den internationella solidariteten, påtryckningarna och pressen från omvärlden. I denna process var Mandela en historisk ledare.

Men som vi vet idag så genomfördes bara ”den ena halvan” av ANC:s program, den som handlade om demokratin. Man lyckades undvika ett blodigt inbördeskrig av den typ som vi kunnat se i Syrien de senaste åren. Men när det gäller den sociala rättvisan befinner man sig snarare ännu längre från målet idag. Den rika vita överklassen lyckades tillsammans med den internationella kapitalismens olika organ som IMF och Världsbanken inte bara bevara sin makt utan dessutom genomföra ett nyliberalt chockprogram. Naomi Klein beskriver mycket bra hur detta gick till och vilka uttryck det tog sig i sin utmärkta bok Chockdoktrinen från 2007 ( s. 247 – 274 om Sydafrika). Rekommenderas varmt!

Detta förtar inte Mandelas storhet eller livsgärning, men det hör till bilden i en sann berättelse om en historisk person. Det visar också vad som återstår. Det förklarar kanske också hur det kan vara möjligt att en gammal revolutionär som Mandela  idag kramas av sådana som Bush eller Bildt.

Intressant?

Bloggat: Bilderblogg, POLITISM

Kajsa Ekis Ekman i DN

Läs andra bloggar om Mandela

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Ofin historia sopas under mattan. | Annarkia
  2. Nelson Mandela och hyckleriet | Bilderblogg.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: