Feminismen idag ?

Alla rörelser som handlat och handlar om befrielse från förtryck av olika slag har gemensamma drag. Det gäller till exempel arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. Bägge har gett upphov till ideologier: socialism och feminism som i sin tur delats upp i ett flertal olika tolkningar och fraktioner. Bägge talar för de nedtryckta: arbetarna och kvinnorna men har också vunnit stöd av andra. Så har t.ex. många av socialismens företrädare  själva inte varit arbetare och idag är det också många män som betraktar sig som feminister. Samtidigt är detta med ”representationen” inte oproblematiskt. Partier och rörelser som kallar sig feministiska förlorar ju i trovärdighet om de i huvudsak företräds av män. Detta diskuteras idag ganska ofta, t.ex. i denna artikel i den socialistiska veckotidningen Flamman. Att arbetarpartier eller socialistiska rörelser har problem med att de flesta  ledare inte kommer från arbetarklassen diskuteras däremot mindre idag, tyvärr. 

I Aftonbladet skriver Jonas Sjöstedt och Rosanna Dinamarca från vänsterpartiet om behovet av en ny våg av feminism där de lyfter fram inkomstklyftorna, kvinnojourerna, välfärden och individualiserad föräldraförsäkringen som exempel på konkreta områden att driva på för förändring.

Gudrun Schyman som ju behöver motivera sitt eget nuvarande parti feministiskt initiativ går genast i svaromål och menar att vänsterpartiet inte problematiserar frågan (som hon själv ställer) om varför de demokratiska verktygen inte fungerar ”när det gäller den här frågan”.

Arbetarrörelsen och socialismen har genom historien på ett skamligt sätt och vid många tillfällen inte bara varit oförstående inför kvinnorörelsen och feminismen utan också direkt ställt sig i vägen. Men trots detta, är jag övertygad om att socialism och feminism har allt att vinna på att förenas. Den ena rörelsen kan helt enkelt inte lyckas utan den andra. En socialism är inte tänkbar utan allas frigörelse. Och kvinnans frigörelse och raserandet av patriarkala strukturer har allt att vinna också på social rättvisa.

Men detta anser inte Schyman. Hon skåpar ut ”-ismer som formulerades för över 100 år sedan” alltså till exempel socialismen och menar att feminismen överskrider den politiska höger- vänsterskalan.

Om du är intresserad av dessa frågeställningar så tycker jag att du också ska gå till en paneldiskussion här i Uppsala på torsdag den 28 november kl. 19. Den arrangeras av socialistiskt forum Uppsala i samarbete med Fronesis och ABF och äger rum på Linnérummet i Missionskyrkan. Bland annat vill man belysa hur vi kan ”se på både viktiga segrar, och på eventuella hot om negativa tillbakakliv i utvecklingen? Vilken position feminismen har i dagens samhälle, och hur  de fortsatta utmaningarna ser ut?

De som kommer diskutera detta och andra frågor är:

Talla Alkurdi, ordförande Socialdemokratiska Studentförbundet

Anja Karinsdotter, ordförande Vänsterpartiet Uppsala

Linnéa Bruno, Feministiskt Initiativ

SvD

Uppsala

Intressant?

Läs andra bloggar om feminism

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: