Heder åt Jonas Sjöstedt!

När Jonas Sjöstedt valdes till ledare för Vänsterpartiet skrev en professor i statskunskap från Uppsala  i vår lokala dagstidning om detta. Professorn Li Benich-Björkman menade att Vänsterpartiet kunde förnyas under Sjöstedt. Men för att nå upp till detta positiva men i sak intetsägande ord så menade hon att Sjöstedt borde ”avstå från klasskampsretorik”.

Jag skrev då i en blogg om detta bland annat att:

”Om vi kallar en sådan motståndskamp för klasskamp eller något annat som låter mer ”modernt” är ointressant. Det är en fråga för retoriken. Men om vi ska kunna ta ens ett enda litet steg mot minskade klassklyftor och en solidarisk gemensam sektor idag så måste en sådan motståndskamp föras i hela samhället, inte bara i riksdagen. Och ledare för arbetarrörelsen eller vänstern som inte försöker bidra till och vara en del av en sådan kamp kommer inte lyckas att ta några verkliga steg framåt för ett rättvisare samhälle. Det gäller oavsett vilka ord de använder i ”retoriken”.

Jag hoppas verkligen att Jonas Sjöstedt och vänsterpartiet kommer göra vad de kan för denna motståndskamp.”

Häromdagen gladde han mig verkligen genom att leva upp till detta.

I Alby utanför Stockholm pågår en kamp mot utförsäljning av 1300 lägenheter till riskkapitalisten Mikael Ahlström.

Genom kampanjen Alby är inte till salu har många människor deltagit i denna kamp som Vänsterpartiet som enda parti deltar i och stödjer (både socialdemokraterna och miljöpartiet struntar i den lokala opinionen!). Det är en kamp som är en modern form för klasskamp. För rättvisa. För demokrati. Av dem där nere mot dem däruppe.

Och häromdagen ordnades en stor demonstration. I demonstrationen i Alby deltog Jonas Sjöstedt som enda partiledare. En viktig och tydlig solidaritetshandling. All heder åt Sjöstedt för detta!

För övrigt höll han också ett mycket bra tal mot vinst- och privatiseringsvansinnet i riksdagen häromdagen. Det tar tio minuter. Väl värda att lyssna på.

 

 

Kampanjen Alby är inte till salu

Media: DN1, DN2, GP, SVT

Intressant?

Liknande inlägg:

Orimliga hyreshöjningar…

Gränbybor…

Kultur mot marknadshyror

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: