Nedrivandet av välfärdsstaten.

När man diskuterar utvecklingen i samhället så har det stor betydelse ifall man ser välstånd och välfärd som liktydiga begrepp eller om man tänker att välfärd handlar om något mer; om maktförhållanden som hänger ihop både med hur välståndets uppkommer och hur det fördelas.

Hur vi ser på framväxten av det som kallas välfärdsstaten påverkar på ett avgörande sätt hur vi uppfattar och förhåller oss till de förändringar som skett och sker. Asbjörn Wahl

En som, på ett lika envist, som grundligt och samtidigt enkelt sätt, behandlat detta ämne under en följd av år är norrmannen Asbjörn Wahl. Han har en facklig bakgrund och är ledare för den norska organisationen För Välfärdsstaten, i Sverige har man kunnat höra honom på många ställen, bland annat  på Socialistiskt forum.  Jag har också flera gånger rekommenderat hans bok: VELFERDSSTATENS VEKST – og fall, på denna blogg. Den finns utgiven på norska på Gyldendals förlag och på engelska på Pluto Press.

Om du inte har läst denna bok eller haft tillfälle att lyssna till Asbjörn Wahl, om du föredrar att lyssna framför att läsa, om du förstår talad engelska och har tid att lyssna i en dryg timme DÅ rekommenderar jag att du via nätet lyssnar till ett föredrag som Asbjörn Wahl nyligen höll i Toronto.

Han talar där om en pågående massaker på välfärdsstaten i Europa trots det stora stöd som finns i befolkningarna. Hans föredrag innehåller också en viktig och tänkvärd kritik av såväl socialdemokratin som vänstern till vänster om s som stått handfallna inför det nyliberala angreppet sedan 1980-talet.

Välfärdsstatens era har kommit till sitt slut. Det handlar idag enligt Wahl istället om att gå tillbaka till ”basics” dvs. organisering och motstånd av sociala rörelser.

Intressant

Bloggat: Annarkia

Läs andra bloggar om välfärden

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: