Lyssna på en Afghansk vänsterkvinna nu på lördag!

Den bild som vi fått och får från länder där islam har en stark ställning är ofta både negativ och ytlig eller direkt felaktig. Inte så att det är svårt att hitta en massa exempel på förtryck och orättvisor ifrån dessa länder. Men ändå. Till exempel var det tydligen så att de våldsamma ambassad-demonstrationerna med anledning av en film om profeten Muhammed varken engagerade eller berörde mer än en bråkdel av människorna i de länder där de skedde, trots att medierapporteringen kunde ge intryck av något annat. Kanske kan man säga att det som har kommit att kallas den arabiska våren – det som startade i Tunisien med att grönsakshandlaren Muhamed Bouazizi tände eld på sig själv i protest mot regimen och sedan lett till störtandet av flera regimer – åtminstone bidragit till en något mer mångfacetterad bild. Likaså bidrog nog de fredliga protesterna för demokratiska rättigheter på Tahrirtorget både till att ge många av oss hopp men också till att motverka ensidiga och ytlig beskrivningar och berättelser.

Malala Yousafzai

Så är det också med berättelsen om den modiga 14-åriga flickan Malala Yousafzai, som sköts vid en skolbuss i Swatdalen i nordvästra Pakistan för att hon stått upp för och blivit en symbol för mänskliga rättigheter som till exempel rätten att få gå i skolan, även om man är flicka. Hon motsäger bilden av ”de där”, de svårbegripliga och skrämmande massorna av fanatiker. Men också av att alla kvinnor som bär sjal tiger och underordnar sig. Hon gör det dels genom sin person och sina handlingar, men också därför att verkliga massor av (förmodligen muslimska) människor stått upp för henne och mot det fega talibanvåldet.

I grannlandet Afghanistan har talibanerna en stark ställning. Det förenade NATO-våldet under USA:s ledning och Sverige med på ett hörn, har inte lett till att de försvagats, snarare tvärtom tycks det som. Hur är det då att vara både kvinna och aktiv i ett vänsterparti i detta land? Hur kan man förena kampen mot reaktionärt förtryck och för kvinnors rättigheter med kampen mot krig och ockupation?

Ja, den typen av frågor kanske du kan få svar på nu på lördag, här i Uppsala.

24-åriga Saman Malikzay från det afghanska vänsterpartiet Solidarity Party of Afghanistan besöker Sverige under två veckor i oktober.

Och nu på lördag kl. 13:00 arrangerar kulturföreningen/bokcafé Projektil tillsammans med ABF ett möte med henne på Ungdomens Hus, Svartbäcksgatan 32, i Uppsala.

Media: DN1, DN2, SvD, Expressen,

Flamman

Uppsala

Intressant?

Läs andra bloggar om Afghanistan

Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Ska någon inspela hennes tala så vi andra kan höra det? Ulricehamn är låååångt borta från Uppsala!

  Gilla

  Svara
 2. Kaibigan

   /  15 oktober, 2012

  SvD har märklig formulering: ”fanatisk taliban”. Varför inte skriva ”taliban”, helt enkelt? Eller möjligtvis ”fanatisk muslim”. ”Fanatisk taliban” är som att skriva en ”skurkaktig bov”.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: