Torrkatastroferna blir vanligare. Klimatkrisen är redan här.

I Sverige har vi hittills haft en sommar som varit svalare och regnigare, åtminstone än förra årets sommar. Vårt väderminne brukar vara kort. Men i USA däremot har sommaren varit katastrofalt het och torr. Det är så illa att mer än 60 procent av den amerikanska kontinenten lider av den värsta torkan på femtio år. Och president Barack Obama vädjar till USA:s kongress att godkänna en massiv katastrofhjälp till de amerikanska jordbrukare som drabbats av torkan.

Detta handlar inte bara om tillfälliga väderväxlingar. Det är en följd av den fossildrivna klimatförändringen. Häromveckan skrev den kände klimatforskaren och chefen för NASA:s rymdforskningsinstitut James Hansen om detta i Washington Post.

Han berättar där om hur han, den heta sommaren 1988, vittnade inför Senaten  och att han ”målade en dyster bild av konsekvenserna av stadigt ökande temperaturer, som drivs av mänsklighetens användning av fossila bränslen.”

Trots detta anser han nu att han var alltför optimistisk då. Visserligen har hans förutsägelser om en ökande global temperatur besannats. Däremot lyckades han inte då förutse ” hur snabbt den genomsnittliga ökningen skulle driva fram en ökning av extrema väderförhållanden.”

Tillsammans med sina kollegor lägger han fram en ny analys av de senaste sex decenniernas ökning av den globala temperaturen som visar en extrem ökning av frekvensen av extremt varma somrar – publicerad på The National Academy of Sciences. Följderna av dessa förändringar är som han skriver inte bara djupt oroande för framtiden utan direkt här och nu. Sådana händelser brukade vara ytterst sällsynta. Från 1951 till 1980 inträffade extremt höga temperaturer på cirka 0,1 procent till 0,2 procent av jordens yta. Men under de senaste tre decennierna, har detta nu ökat till att gälla 10 procent av jordens yta som en följd av den genomsnittliga globala temperaturens höjning. Men som Hansen säger:

Även med klimatförändringarna, kommer du ibland uppleva somrar som är svalare än normalt eller en typiskt kall vinter. Låt inte det lura dig.

För det är ytterligheterna som faktiskt blir mycket vanligare, allvarligare och mer intensiva  i hela världen.

För den som tycker att detta låter nedslående, för det är det ju verkligen, är Hansens slutord viktiga:

Det finns fortfarande tid att agera och undvika en försämring av klimatet, men vi slösar bort dyrbar tid.

 

Dust Bowl på 30-talet

Media: DN, SvD

Bloggare om torkan och klimatkrisen:  Cornucopia,   AftonbladetBlogg

Läs andra bloggar om klimatet

Intressant

Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Så tragiskt att klimatförnekarna är i majoritet bland våra ledande kommunpolitiker. Har vi fått de ledare vi förtjänar?

    Gilla

    Svara
  1. Torka, skogsbränder, ingen sommar och översvämningar | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: