COP17 i Durban – inte något att hoppas på från vår egen regering, men från de mest utsatta.

Imorgon börjar den 17:e internationella klimatkonferensen, COP17. Många människor från hela världen samlas i Durban i Sydafrika. En hel del svenskar som t.ex. den nya miljöministern Lena Ek kommer också vara där vad jag förstått. Hon har ju f.ö. uppmärksammats i ett sammanhang som inte direkt ökar hennes trovärdighet. Enligt en artikel i SvD har hon varit vice ordförande i den Brysselbaserade lobbygruppen EEF, European Energy Forum där hon fortfarande är medlem.  Enligt artikeln i SvD är EEF ”en av de mest inflytelserika lobbygrupperna, där sociala band knyts mellan politiker och industrins multinationella företag”. Det har kommenterats av flera bloggare som t.ex. Jonas Sjöstedt (med erfarenheter från både EU och Lena Ek).

Från ”vår” svenska minister finns inte mycket att hoppas på. Ett helt annat sätt att tänka och formulera sig har t.ex. den förre presidenten i Costa Rica José Maria Figueres när han pratade vid ”Climate Vulnerable Forum” i Bangladesh den 14 november. Han uppmanar där de utsatta länderna (alltså de som drabbas direkt och redan nu av Klimatkrisen) till att ockupera Durban och hänvisar också till den globala Occupyrörelsen. Lyssna till den intressanta intervjun här.

Andra som kommer närvara i Durban med ett annat perspektiv är t.ex. den internationella bonderörelsen ”Via Campesina”. I ett uttalande som jag nås av via Lennart Kjörling säger de att mer än 200 bönder, män och kvinnor från hela världen kommer vara där och representera miljoner småskaliga producenter som praktiserar jordbruk för att kyla ner vår jord. De kommer kritisera den industriella jordbruksmodellen som driver på klimatförändringarna och avslöja ”agribussines” taktik med aggressiv ”landgrabbing” (”jordstöld”).

Ytterligare ett annat perspektiv från de fattiga och utsatta länderna är det som uttrycks av  de latinamerikanska och Karibiska länderna i ALBA (Antigua, Barbuda, Cuba, Dominikanska republiken, Ecuador, Nicaragua, Saint Vincent och Grenadinerna och Venezuela). De vänder sig emot de rika ländernas ”frivilliga utsläppsminskningar” och för istället fram en fortsättning med, ett bevarande och stärkande av Kyotoprotokollet ”som det enda lagligt bindande internationella ramverket.”

intressant

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: