Vem var Harald Edelstam?

”Om liv är i fara och du kan göra något för att hjälpa ska du aldrig gömma dig bakom din diplomatiska status”, Harald Edelstam

Alltför ofta kan man se hur makt och position korrumperar. Men det finns ibland också människor som motsäger detta. Personer som kommer från gynnade bakgrunder och har möjlighet att leva privilegierade liv, men som bryter mot omgivningens krav. Som istället för att flyta med riskerar både sin position och sitt liv för att hjälpa andra. De flesta känner till Raoul Wallenberg som ju var en sådan person när han räddade många judar undan förintelsen. Men färre känner till adelsmannen och diplomaten Harald Edelstam som också verkar ha varit en sådan person. Hans mod och känsla för utsatta visades också redan under andra världskriget när han som diplomat i Tyskland knöt kontakter med anti-nazister och i Norge hjälpte motståndsrörelsen. Mest känd är nog Edelstam för sina insatser i Chile för 40 år sedan då general Pinochet hade störtat den folkvalde presidenten Allende och han hjälpte människor att fly från en säker död. Det har gjorts film om Edelstam, en film som använder det smeknamn han fick redan i Norge: Svarta Nejlikan. Det har också skrivits en del om Edelstam. För några år sedan (2009) kom till exempel boken: Svarta nejlikan, Harald Edelstam – en berättelse om mod, humanitet och passion, av Mats Fors (Prisma)

Om du vill veta mer om Harald Edelstams liv och gärning, så kan du på lördag från kl. 13 lyssna på författaren Mats Fors när han berättar utifrån sin bok. Föredraget ingår i ett möte på Grand, Trädgårdsgatan här i Uppsala, som arrangeras av Svensk-kubanska föreningen.

Media: SvD, Miljömagasinet

Uppsala

Intressant?

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. En fascinerande man! Michael Nyqvist gjorde filmrollen som Edelstam med den äran, och jag tycker nog Moviezine är i hårdaste laget i sin betygssättning. Filmen förtjänar absolut ytterligare en ”poäng”. Om du frågar mig. 🙂

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: