När Aleris hotar då hittar kommunalrådet pengar.

I måndags kunde man i Uppsala Nya tidning läsa om det privata vårdföretaget Aleris som hotade med att lägga ner sin verksamhet inom hemvården i Uppsala. Eller så sa de ju inte. De ”övervägde” att sluta med hemtjänst i Uppsala. Anledningen som de angav var att ersättningen var alltför låg.

kommunalrådet Busch Thor

Om detta skrev jag en kommentar  där jag påpekade att Aleris säkert hade rätt i att ersättningen var för låg men att man dels bör fundera över och undersöka företagets vinstuttag, dels jämföra med kommunal hemtjänst som ju också har för låg ersättning men inte lägger ner och sparkar personal på grund av det.

Men redan dagen därpå kunde man i tidningen (UNT tisdag) läsa att det ansvariga kommunalrådet Ebba Busch Thor lovade att höja ersättningen. På frågan om kommunen har råd med detta svarar kommunalrådet:

Vi har pengar i vår budget för att göra en justering nu.

Jeanette Escanilla, Vänsterpartiet

Då kanske man ska vara nöjd nu? Nja, det finns en sak som skaver och får mig att undra. I samma tidning (UNT tisdag) kan man nämligen också läsa en kort intervju med Jeanette Escanilla från Vänsterpartiet som motionerat i kommunfullmäktige om stopp för delade turer. Delade turer innebär för människor som arbetar inom t.ex. hemtjänsten att man tvingas arbeta mycket långa arbetsdagar med ett flera timmars oavlönat uppehåll mitt på dagen. Detta är självklart en mycket dålig arbetssituation som drabbar både dem som jobbar (direkt) och vårdtagarna (indirekt). Men detta krav på heltidstjänster och bra schemalösningar avslogs med motiveringen att det idag inte finns pengar till det. När det gäller denna viktiga förbättring för personalen fanns det alltså inte pengar i budgeten, däremot för en generell höjning av ersättningen när Aleris hotar att lägga ner.

Det är svårt att låta bli att undra ifall kommunalrådet Busch Thor hellre lyssnar på företaget Aleris rop än på någon som talar för de anställda inom hemvården.

Uppsala

Intressant?

Alliansfritt Sverige: om situationen i hemtjänsten i Uppsala, om Alliansen i Uppsala som vårdgivare

Läs andra bloggar om välfärden

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: