Fint besök i byn.

Det var en gång en människa som hette Svensson. Svensson bodde i en by i ett litet men ganska välbehållet och modernt hus, som visserligen sett bättre dagar, men ändå var ett av de bättre i byn.

I en annan del av byn, i ett stort, lyxigt och välbevakat, men ändå delvis förfallet hus, bodde X tillsammans med sina många tjänare och vakter.  X hade ett fagert yttre men hans handlingar var ofta inte goda alls. Tyvärr byggde hans makt – det måste sägas – inte bara på eget hårt arbete, utan också på en hel del rent kriminella handlingar, ja rent av användande av våld mot många av de svagare grannarna. X tillhörde definitivt den mäktigaste familjen i byn. Det var inte så många som vågade stöta sig med den familjen.

En dag bestämde sig den mäktige X för att resa och hälsa på Y som var överhuvud i en annan mäktig men minst sagt tvivelaktig familj i en helt annan del av byn. Y var den där typen av skurk som det till och med syns utanpå honom att han är en skurk.

Då hände något mycket ovanligt. Just som X förberedde sig för resan stack en av hans vakter iväg från hans hus. Och inte nog med att vakten stack iväg, han berättade också för alla som ville lyssna att familjen X ägnade sig åt att spionera både på sina egna tjänare och på resten av hushållen i byn. En del blev naturligtvis arga över det. Fast X blev ändå argare, men då inte över spioneriet utan över att det avslöjats. Riktigt ordentligt förbannad blev X när den tjallande vakten dessutom under sin flykt togs emot som tillfällig gäst i Y:s hus. Då bestämde sig X för att inte resa och hälsa på Y. Istället ringde han till Svensson och sa:

–          Jag kommer till dig i övermorgon, men tala inte om det för någon!

Detta hade nästan aldrig hänt förut. Svensson var rätt oförberedd, hade varken handlat eller städat, men blev ändå förvånansvärt glad över att den mäktige X ville besöka honom. Han gick och handlade, städade så mycket han hann, men sa inget till någon.

Några timmar senare ringde X till Svensson igen och sa:

–          Vi kommer imorgon istället. Jag tar med mig mina vakter och mina tjänare, men vi sover över så fixa sängar och käk!

Svensson var ju inte förberedd på detta heller och att ställa i ordning sängplatser var inte lätt i hans lilla hus. Ändå blev han mycket glad och smickrad. Så glad att han nästan hade viftat på svansen (som en medelstor hund) ifall han nu haft någon svans.

Nu fick han också berätta om besöket för alla. Och det gjorde han verkligen också. Glatt berättade han för alla som ville höra om vilket fint besök han skulle få och hur trevligt han och X skulle ha det. Det kommer vara ”feel good” sa han i ett försök att prata främmande språk.

Nu kan man ju undra varför Svensson över huvud taget ville träffa X som visserligen var mycket mäktig, men som sagt hade rätt mycket ont på sitt samvete. Man kan ju också tycka att Svensson verkar vara en väldigt mesig, inställsam och fjäskande typ. Men å andra sidan är ju detta bara en påhittad historia.

Hur det gick? Jo Svensson lyckades ta emot X och hans följe till full belåtenhet. Men några av hans barn retade sig på att de skulle behöva ta emot en sådan gäst. De till och med protesterade lite så att Svensson var tvungen att läxa upp dem. Men i övrigt fortsatte livet sin gilla gång i byn.

Bloggat: HOMO POLITICUS, Annarkia, Schlaug, Free and Thinking,

Röda Malmö

Media: Expressen, Aftonbladet, DN1, DN2, SvD1, SvD2

Intressant?

Läs andra bloggar om USA

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: