Visst går det att driva skola utan vinst, Björklund!

Lagom efter det senaste exemplet på de värsta avarterna med friskolor kommer den s.k. Friskolekommittén med ett  förslag till något som man kallar ”tuffare regler”. De sex partierna i kommitén säger att man ska se till att det bara blir seriösa ägare av friskolor i framtiden.  Hur man ska uppnå det är minst sagt oklart.  Jag tycker det verkar lika realistiskt som att försöka se till att en varg blir vegetarian. För möjligheten till vinstuttag vill man fortfarande inte göra något åt. Och vem ska kolla seriositeten? Är det Skolinspektionen? Det är en myndighet som tycker att föräldrar ska kunna göra det som myndigheten inte själv klarar av, nämligen att kolla friskolornas ekonomi. Att en sådan myndighet ska kunna se till att vinstsugna företag inom skolbranschen är ”seriösa”, det låter inte ett dugg rimligt. Och oavsett myndighetens kvalitet så är vinstfrågan fortfarande det centrala.

Jag ser minister Jan Björklund debattera med vänsterledaren Jonas Sjöstedt på Aktuellt. Han säger: ”Vi var för naiva på 90-talet”. Delvis sant (fast det är värre än så), alltför senkommet och fullständigt otillräckligt säger jag.

Intressant är att Björklund samtidigt som han säger att det som hände med JB-koncernens skolor inte får hända, med emfas betonar att ”Även kommunala skolor tvingas stänga”. Men som Sjöstedt så riktigt påpekar så är det stor skillnad på kommuner där elevunderlaget minskar och där man lägger ner men tar ansvar för elevernas fortsatta skolgång och dessa friskolor som bara lägger ner och lämpar över problemet på kommunerna (samhället). Och när Björklund drar fram detta argument så innebär samtidigt jämställandet mellan en organiserad omläggning inom en kommun och en friskolas oansvariga konkurs ett faktiskt mildrande av den kritik han påstår sig ha. För om det inte är någon skillnad, vad var då problemet med JB-koncernens konkurs?

Dessutom är det så att överetableringen av just friskolor i många kommuner inneburit att kommunala skolor tvingats dra ner eller läggas ner helt och hållet.

I debatten upprepar Björklund sina vanliga argument om att ”Föräldrar ska få välja” och ”om man bara får gå med förlust då blir det ju inga friskolor” så  ”Det måste finnas en möjlighet att gå med vinst”. Jag har skrivit om detta fåniga argument förut i inlägget John Bauerskolornas konkurs – ett system som fungerar?

Ett aktuellt exempel på att det är fullt möjligt att driva även friskolor utan vinst kan man dessutom läsa i senaste numret av Lärarnas tidning. Där står det en intressant artikel om en ny organisation: Idéburna skolors riksförbund. Den har startats av Patrik Waldenström som är vd för stiftelsen Vackstanäsgymnasiet, en friskola som drivs utan vinstintresse. Han säger bland annat:

Det finns faktiskt ganska många som driver skolor utan att vara ute efter att tjäna pengar. Vi vill visa att det finns friskolor av olika sorter.

På frågan om det borde det vara förbjudet för skolor att dela ut vinst svarar han:

Ja. Annars finns det alltid en frestelse att öka vinsten och ta ut den. Det är en tankegång som inte hör hemma i skolverksamhet.

Och på frågan om man inte ska få ta ut vinst ifall man driver en bra skola:

Det finns alltid möjlighet att satsa ännu mer på skolan och på eleverna.

Så lyssna på det du Björklund!

Läs för övrigt gärna hela artikeln. Där finns fler kloka saker.

Andra lästips:

En mycket intressant artikel i Dagens Arena där Kent Werne synar JB-koncernens konkurs och ställer frågan ”Hur är det möjligt att lämna så stora skulder efter sig när förlustsiffrorna inte var värre?”

En annan artikel av Kent Werne men i ETC, där man kan läsa om de svindlande löner som våra skattepengar omvandlas till hos direktörerna i de privata välfärdsbolagen.

Media: Aftonbladet,

GP

Intressant?

Läs andra bloggar om skolan

Bloggat: Tony Rosendahl vänsterblogg, Kilden-Åsman

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Kretinen som utbildning minister

   /  25 augusti, 2013

  Det vore bra om någon ser till att Björklund slutar låta munnen gå!

  Gilla

  Svara
 2. Det håller jag inte med om. Låter inte som en demokratisk uppfattning. Vem ska se till det och hur? Jag tror det är bättre att han avslöjar sig själv. Däremot viktigt att alla motståndare till hans politik tar mer plats och söker platser för att bemöta dumheterna.

  Gilla

  Svara
 3. Friskolorna utgör en nyttig konkurrent och ett välkommet komplement till den kommunala skolan. Mångfald betyder att fler elever och föräldrar kan välja den skola som de tycker är bäst. Konkurrens höjer kvaliteten även i kommunala skolor. Vi anser därför att fristående och kommunala skolor ska ges likvärdiga villkor. Det har kommit rapporter om att religiösa extremister och sektliknande rörelser driver friskolor. Detta är inte acceptabelt. Vi som tror på valfrihet är också de starkaste kritikerna av dåliga friskolor. Friskolor ska inte få drivas eller finansieras av organisationer som inte står för skolans värderingar. Undervisningen ska aldrig få vara konfessionell.

  Gilla

  Svara
 4. Så som utvecklingen har blivit – där stora koncerner med vinst som främsta drivkraft tagit över inom friskolorna – håller jag inte med. Om man från början begränsat valfriheten till skolor med alternativa pedagogiker, men utan rätt att ta ut vinst, hade mycket varit annorlunda idag. Konkurrens i det nuvarande systemet innebär nu främst att skolor med sämre resultat slås ut istället för att få hjälp. En problematisk baksida av valfriheten så som den utformats är också att den bidragit till att stärka den redan ökande bostadssegregationen. Däremot är jag överens om att det inte borde vara tillåtet med religiösa friskolor.
  Men varför tillåta vinst?! Det är huvudfrågan.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: