Om Margaret Thatchers död.

Margaret Thatcher, som sedan länge lämnat den politiska scenen, dog i veckan. Hennes död förändrar ingenting i världen idag. Därför finns det inte någon anledning varken att sörja eller glädjas för dem som inte hade en personlig relation till Järnladyn. Thatcher bidrog till stora politiska förändringar  sammanfattade i ordet nyliberalism eller ”marknadsrevolution”. Dessa förändringar består  inte bara i Storbritannien utan i en stor del av världen. Och i Sverige verkar det som om vi nu gått längre än Storbritannien  i flera avseenden. Om de skadliga verkningarna av denna politik står det däremot fortfarande strid.

På nätet har man kunnat se många bildkommentarer som t.ex. denna av den brittiska filmaren Ken Loach:

I stormedia har de positiva kommentarerna om Thatchers politiska livsgärning dominerat. En av få kritiska röster här var Jonas Gardell.

Men även ledarskribenten på Expressen som menar att Thatcher ”på många sätt (är) en utmärkt förebild” påpekar också det som inte får eller bör glömmas som t.ex. hennes avståndstagande från den sydafrikanska befrielseorganisationen ANC eller hennes stöd till och samröre med Chiles diktator general Pinochet. Detta finns t.ex. inte alls med i högermannen Gunnar Hökmarks hyllning till Thatcher i Aftonbladet.

En bra artikel som på ett klokt och kort sätt sammanfattar epoken Thatcher, skriven av journalisten Per Leander, hittar jag i veckotidningen Internationalen.

Media: AB1, AB2, AB3, SvD1, SvD2, SvD3, Expressen

Bloggat: Jinges bilderblogg, Annarkia

Intressant?

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: