Kärlek bra för miljön.

Jag såg för en tid sedan den här bilden på Facebook och undrade då ifall den skulle kunna användas här på bloggen. Så fick jag syn på en artikel på minplanet som berättar att:

Goda relationer, välbefinnande, kärlek och sex får oss att må bra, och skulle kunna vara vägen till att lösa miljöproblemen, enligt ny forskning. Allra lyckligast på en skala blir vi av att umgås och ha sex – aktiviteter som är extra snälla mot miljön.

Då passade bilden bra och det är väl dessutom mycket  uppmuntrande att läsa? Artikeln hänvisar till en forskningsrapport från Naturvårdsverket – Klimatomställningen och det goda livet – som haft som utgångspunkt att undersöka hur olika faktorer som uppmuntrar välbefinnande påverkar klimatet positivt respektive negativt. Högst upp när det gäller ”upplevd lycka” på en skala, där 5 är max, kom:

Ha sex – 4,7
Umgås – 4,0
Koppla av – 3,9
Be, meditera – 3,8

Alla dessa aktiviteter var aktiviteter som inte innebar hög konsumtion, högt energiuttag och negativ klimatpåverkan.

Det här anknyter ju till resonemang och forskning som Tim Jacksson tar upp i den intressanta boken Välfärd utan tillväxt, som kom förra året och nu finns som pocket för 45 kr.

I rapportenfrån Naturvårdsverket berättar man om en undersökning av sambandet mellan kvinnors upplevda lycka och olika aktiviteters energiintensitet. Där visade det sig att:

Det för kvinnors aktiviteter fanns ett signifikant negativt samband mellan energiintensitet och lyckoeffekt, dvs. lägre energiintensitet hos en aktivitet korrelerade med något större lyckoeffekt.

Resultaten indikerade också att personer med en energiintensiv fritid tenderade att vara något mindre lyckliga än personer vars fritid inte var lika energiintensiv.

 Man berör också frågan om att minska arbetstiden, att byta ”från konsumtionsutrymme till tidsutrymme”:

Konsumtionen i rika länder skapar större utsläpp än konsumtionen i fattiga länder. Samma förhållande gäller för enskilda hushåll ……Det är därmed troligt att förändrade prioriteringar ”från konsumtionsutrymme till tidsutrymme” skulle resultera i minskade utsläpp.

Intressant?

Läs andra blogginlägg om lycka

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Intressanta tankar! Jag undrar vad man lägger in i begreppet ”energiintensiv”? Trädgårdsarbete, exempelvis, kan ju vara allt ifrån att gå omkring och juna och knipsa bort ett och annat vissnat löv till att jobba så svetten lackar. Jag kunde förstås gå in och själv läsa rapporten men just nu väntar en hink med äpplen på att transformeras till äppelmos. Undrar om det kan räknas till de meditativa, välgörande aktiviteterna?

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: