Multiresistenta bakterier i kyckling och nedskärningar vid Livsmedelsverket…

På onsdagskvällens TV-nyheter ser jag att bakterier av den multiresistenta typen ESBL allt oftare finns i kycklingkött. I Danmark visar prover att nästan hälften av både importerat och danskt kycklingkött innehåller ESBL-bakterier. Bakterierna fanns i 8,6 procent av proverna 2010, men hade ökat till 44 procent 2011. Ganska ruggigt.

Naturligtvis har det här att göra med det stora ämne som handlar om hur vår civilisation behandlar djur och natur, och hur det slår tillbaka mot oss själva. Men jag ska inte skriva om det här och nu. Det finns en annan sak som skaver. I Sverige har vi ju en myndighet (Livsmedelsverket) som efter resurser och förmåga kontrollerar livsmedlen. I det här fallet med ESBL-bakterierna i kyckling är det ett område som man på verket ”håller på att bygga upp kunskapen” om, enligt vad mikrobiologen Mats Lindblad säger till SVT. Viktig kunskap alltså. Som man hoppas att det finns resurser till.

Därför känns det minst sagt ”feltajmat” när jag nästa dag läser i lokaltidningen UNT att man ska göra kraftiga neddragningar just på Livsmedelverket på 38 miljoner kronor. Verket som har 550 anställda, varav 300 här i Uppsala, kommer alltså att avskeda folk.

Anders Staffas som är ordförande för fackförbundet ST på Livsmedelsverket riktar i sammanhanget kritik mot finansministern:

Anders Borg är för snål helt enkelt. Vi får ingen uppräkning av våra anslag som täcker löneökningarna.

Att Borg kan och bör kritiseras instämmer jag i. Men han är inte snål mot alla. Bolagsskatten sänks till exempel till en kostnad av 16 miljarder 2013. Som alltid handlar det istället om vad man prioriterar och hur man fördelar.

Media: UNT, SvD, Aftonbladet, SVT

Uppsala

Intressant?

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: