Att återta kommunal egendom. Exempel från Europa.

I Sverige har det hittills varit svårt att få stopp på privatiseringar och utförsäljning av gemensam, kommunal egendom. Då är det hoppingivande att höra att runt om i Europa håller kanske denna tendens på att vändas. I en rapport från den Europeiska federationen för anställda inom offentlig sektor (EPSU) berättas om verksamheter som nu återförs i kommunal ägo och kontroll. Rapporten ”Re-municipalising municipal services in Europe” (Rekommunalisering av kommunala tjänster i Europa) berättar om hur en mängd tjänster och företag återtagits i länder som Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Finland.  

Som orsaker till att ”rekommunalisera ” (man använder också ordet ”insourcing”) nämner rapporten främst misslyckanden och problem inom den privata sektorn och att man velat minska kostnaderna och öka effektiviteten (det senare lustigt att läsa med tanke på att detta ju brukar vara ett av argumenten här i Sverige för att privatisera).

Intressant?

Läs andra bloggar om privatisering

Blogg: Bengt Silfverstrand

Media: Fri fagbevegelse.no

                 Sekotidningen

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: