Motståndet mot främlingsfientlighet och fascism för 70 år sedan.

På Upplandsmuséet pågår nu och under hela detta år en intressant  utställning: Skuggor och ljus, om de år då den främlingsfientliga fascismen stod stark i Europa förra gången. Utställningen har gjorts i samarbete mellan museet och författarna Ola Larsmo och Magnus Alkarp.

Den informerar om det rasbiologiska institut som i politisk enighet startades 1922 och om personer och organisationer inom den tidens högerextremism, samt hur de tog över i högerföreningen Heimdal.

Det mest uppmuntrande och inspirerande i utställningen är dokumentationen av motståndet mot fascismen. Man kan bl.a. se en film från en stor motdemonstration mot Lindholm-nazisterna med över 2000 Uppsalabor (samtidigt som invånarantalet var runt 40.000). Om man vill veta mer om denna händelse kan man dessutom gå och lyssna på ett föredrag av Magnus Alkarp på stadsteatern lördag den 24 mars kl. 15.

 Man får också höra och se en film med några av de män som fick en fristad och bodde på det judiska pojkhemmet i Uppsala 1939 – 1946. Även solidariteten med det ockuperade Norge blir belyst.

Idag förs dessa traditioner av motstånd mot främlingsfientligheten vidare av organisationer som till exempel Uppsalabor mot rasism.

intressant

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: