Jordbävningen i Turkiet/Syrien

Vi nås på nyheterna av rapporter om den fruktansvärda situationen i de jordbävningsdrabbade områdena av Turkiet och Syrien. Siffrorna över antalet döda, nu 7000, stiger hela tiden och förödelsen är enorm. Detta är en av de värsta naturkatastrofer som inträffat i området och räddningsinsatser och humanitär hjälp är överordnat allt annat.

Men även i denna situation kommer politiska förhållanden in. Erdoğan-regimen har utlyst undantagstillstånd och många oroar sig för hur detta kommer utnyttjas mot politiska motståndare. Redan har flera personer gripits för att ha lagt ut ”provokativa” inlägg på sociala medier. Frågan om korruption och fuskbyggen av giriga byggherrar är sådant som väcks. Efter jordbävningen i Izmit utanför Istanbul så skapades en ”jordbävningsskatt” som skulle gå till att stärka byggnader och infrastruktur och utveckla beredskapen inför jordbävningar hos både myndigheter och medborgare. Hittills har skatten samlat in medel motsvarande över 4 miljarder euro, men regeringen har aldrig redovisat hur de pengarna använts.

Det är också så att de drabbade områdena på båda sidor av gränsen mellan Turkiet och Syrien domineras av kurdisk befolkning. Keya Izol som är människorättsaktivist och tidigare ordförande i Kurdiska riksförbundet säger till tidningen Arbetaren att ”hjälp till några av de värst drabbade områdena inte når fram” och:

Än så länge har hjälpen bara nått omkring 30 procent, läget hade varit helt annorlunda om den här stora katastrofen inträffat i västra Turkiet. Nu saknar människor mat, tält, filtar och vatten.

Keya Izol menar att den turkiska regimen inte agerar tillräckligt just på grund av att området har en väldigt stor kurdisk befolkning. 

Enligt alla bedömningar är situationen ännu värre på den syriska sidan av gränsen. Det av kurderna administrerade området Rojava är ett av de drabbade. Enligt Rojava-kommitéerna upphör dessutom inte den turkiska regimens aggression mot Rojava ens nu. De rapporterar om artilleribeskjutning mot den jordbävningsdrabbade staden Tel Rifaat i Rojava.

Nu behövs all världens räddningsarbetare till de drabbade områdena. Som enskilda människor kan vi skänka pengar till olika humanitära organisationer för att lindra nöden.

Själv vill jag informera om insamlingsstiftelsen Kurdiska Röda Solen. Det är en humanitär hjälporganisation, som är självständig, politiskt och religiöst obunden. Den arbetar sedan 1993 med direkt distribution av humanitär nödhjälp till flyktingar och andra behövande i Kurdistan. Den har också möjlighet att verka i de syriska delarna av Kurdistan.

Du kan enklast ge stöd till dem via SWISH 123 40 138 68

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: