Nato-anhängarna fortfarande i minoritet

Så har då det svenska militär-industriella komplexet åter samlats på den konferens i Sälen som organiseras av Folk och försvar. Som vanligt var det knappast folkligt, däremot fullt av olika höjdare inom politik, krigsindustri och militärmakt. Nato-anhängarna försökte naturligtvis att flytta fram sina positioner men avvisades av utrikesminister Wallström som menade att ett medlemskap tvärtemot att öka säkerheten skulle skärpa motsättningarna i vår del av världen. Däremot var hon för att en ”moderniserad, jämställd version av värnplikten återinförs, med både militära och civila delar”. En tanke som jag gärna instämmer i.

Inom alliansen har nu hela gänget kommit ut som hårda Nato-förespråkare. I detta har de kraftigt eldunderstöd från de borgerliga ledarsidorna. Tidigare var det ju bara ”Liberalerna” som hårt drev detta. Moderaterna däremot hade ungefär samma förhållningssätt till Nato-frågan som socialdemokratin till frågan om monarkins avskaffande. Det vill säga att man har det i programmet, men inte pratar högt om det. Reinfeldt gjorde den korrekta bedömningen att det inte fanns stöd för kravet på Nato-anslutning. Men med tappet till SD greps de borgerliga partierna av en ökad desperation som gjorde att man vill profilera sig hårdare. Men enligt en undersökning av opinionsinstitutet Ipsos så har de inte lyckats få med sig väljarna i detta. Fortfarande tycker 50 procent av befolkningen att vi inte ska gå med i Nato medan 34 procent är för och 16 procent är tveksamma. Bland de borgerliga väljarna (inklusive SD) är det en större andel som är för Nato (mellan 46 och 48 procent) medan s-mp har betydligt fler motståndare. Nästan hälften av SD:s väljare (46 procent)är för Nato-anslutning men partiet inskränker sig hittills till att vara för ”partnerskapet” med Nato. I Vänsterpartiet är motståndet mest kompakt. ”Frågan delar alla partier utom V”, som David Ahlin, opinionschef på Ipsos uttrycker det.

Nato-anhängarna kommer knappast vila så mycket jobb behöver göras framöver, t.ex. genom Aktionsgruppen Nej till Nato.

Intressant?

Läsa andra bloggar om Nato

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: