….om det endast är möjligt att beskriva Saudiarabien som antingen en demokrati eller diktatur så bör Saudiarabien beskrivas som en diktatur.
Karin Enström (f.d. försvarsminister)
Föreställ er att den unge statschefen i Nordkorea skulle dö. Skulle politiker från USA, Sverige och andra länder beklaga detta och framhålla hans förtjänster i livet? Skulle de resa till Nordkorea för att hedra honom vid hans begravning? Knappast.
Ibland är det väldigt lätt att både prata om och förhålla sig till brist på demokrati. Men det finns undantag. Saudiarabien är ett sådant.
Envåldshärskaren kung Abdullah har dött. Då skriver USA:s utrikesminister John Kerry på twitter:
Kung Abdullah var en man med visdom och visioner. USA har förlorat en vän och kungadömet Saudiarabien, Mellanöstern och världen en aktad ledare.
Vår statsminister vill i sitt kondoleansbrev ”förmedla mitt djupaste deltagande” till den nya nya envåldshärskaren kung Salman.
Vår kung reser dit för att delta i begravningen. Han brukar ju ha lite dåligt omdöme så det förvånar väl inte direkt. Men han åtföljs av den socialdemokratiske näringsministern Mikael Damberg. Hur tänker han och den övriga regeringen? Ja inte är det ett tänkande som uttrycker någon konsekvens eller försvar av demokratiska principer. Att det var vår näringsminister som reste dit gör det hela nästan väl övertydligt.
Saudiarabien styrs enväldigt av kungafamiljen. Församlings- och religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns ingen strejkrätt. Kvinnor står under manligt förmyndarskap. Det är dessutom det enda landet i världen som förbjuder kvinnor att köra bil. På människorättsorganisationen Freedom House lista hamnar Saudiarabien bland de nio länder där friheten och demokratin är mest inskränkt i världen, nämligen Nordkorea, Syrien, Sudan, Somalia, Eritrea, Ekvatorial Guinea, Turkmenistan och Uzbekistan.
I Saudiarabien tillämpas dödsstraff med halshuggning på offentlig plats – precis som i det skräckvälde som IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi har utropat i delar av Syrien och Irak.
Spöstraff tillämpas. Nyligen dömdes den liberale saudiske bloggaren Raif Badawi till detta, varför det uppmärksammades utanför landet. Sammantaget är han dömd till 1 000 piskrapp, fördelade på 20 tillfällen, samt tio års fängelse och drygt två miljoner kronor i böter.

Jämförelse mellan rättsskipning i Saudiarabien och hos ISIS
Som Adam Taylor skriver i Washington Post så påminner det saudiska rättssystemet om ISIS. Tidningen gjorde en jämförelse som framgår av denna bild:
Det var detta land Abdullah var kung över. ”Visioner och visdom”?
Nej, kom inte och snacka om vackra principer! Affärer och nyttiga vänner (även avskyvärda) står över sådant.