Så fick då vapenaffären ännu ett ansikte

Ibland blir vissa förhållanden vad gäller makt i samhället ovanligt tydliga. Jag tänker på söndagens journalistiska avslöjande om att Markus Wallenberg år 2008 personligen via brev till försvarsdepartementet påverkade regeringen Reinfeldt att fortsätta bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Den 8 mars 2012 skrev jag bloggen Vilka styr över den svenska vapenexporten? Nu kan man säga att den frågan fått ett mycket enkelt och tydligt svar: Markus Wallenberg personifierar i detta fall kapitalmakten.

När denna skandal briserade för drygt två år sedan hände en hel del skrämmande och sorgliga men samtidigt intressanta saker just då och en tid därefter. En del saker värda att minnas:

  • Diverse inblandade högre chefer samt försvarsministern Tolgfors ljög rakt i ansiktet på media. Men alla avslöjades denna gång som lögnare. Tolgfors offrades – regeringen ville som professorn i statsvetenskap Jonas Hinnfors uttryckte det ”isolera skadan till Tolgfors och gå vidare”.
  • Beslutet om den saudiska vapenfabriken (med beteckningen FO:2008/3004/ML) togs på ett regeringssammanträde den 20 november 2008. Närvarande var bland annat den förre Folkpartiledaren Leijonborg. Det bör man minnas när hans efterträdare Björklund – som också kände till affären och erkände det 2012 – nu försöker ha en hög svansföring i frågan.
  • Intressant var också att den lätthet med vilken olika borgerliga politiker och tänkare delar in världen i onda och goda, demokratier och diktaturer, var som bortblåst. En f.d. krigsmaterielinspektör ryckte ut och försökte rädda regeringens ära genom att förneka att Saudiarabien är en diktatur och den nya försvarsministern menade också att det inte på ett enkelt sätt gick att dela in världen i demokratier och diktaturer (en intressant tanke i sig men märkligt att den dök upp just då).

Nå, vad säger då detta om makt? En demokratiskt socialistisk tanke är att den form av demokrati som vi har bör utvidgas så att vi också får inflytande över den ekonomiska makten. Men det handlar då inte bara om att utvidga demokratins inflytande över kapitalmakten. Det handlar också lika mycket om att hindra kapitalet från att styra över demokratin, så som Markus Wallenbergs gjorde i detta nu kända fall från år 2008. Att  Wallenbergarna gör allt de kan för att påverka utifrån sin maktposition kunde vi annars se alldeles nyligen då Jacob Wallenberg i Financial Times på det mest osakliga sätt varnade för konsekvenserna av ett svenskt maktskifte (återgivet i Veckans Affärer) .

PS: Efter att jag skrivit och skickat detta inlägg nås jag av en artikel i Dagens Industri som visar att ytterligare ett ansikte skall läggas till denna skandalösa affär. Det är inte någon storkapitalist, politiker eller byråkrat denna gång utan en del av kungahuset: kronprinsessan Viktoria som genom en resa till Saudiarabien bidrog till dessa affärer.

Läs också i samma ämne på denna blogg: Lögner sekretess och vapenhandel, En krigsmaterielinspektör rycker ut – branden tilltar.

Läs också om Wallenbergarnas inblandning i politiken i ETC eller på den utmärkta bloggen Nere i Söderort

Läs andra bloggar om vapenaffärer

Intressant?

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: