Gaza – har inte ”självförsvaret” någon som helst gräns?

Jag hör på radion att Livets ord har bjudit in Israels ambassadör till sin konferens här i Uppsala. Ambassadören säger att denna kyrka är gamla vänner och att de alltid kommer till sina vänner. Det finns verkligen olika sorters kristendom.
Att höra den israeliske ambassadörens tal om att den israeliska militären är återhållsam och bara försvarar sig känns helt overkligt. Om man bortser från det bisarra i att en stat som är ockupant, förtryckare och fördrivare av ett helt folk, som ständigt sätter sin järnhäl i den andres kropp, sen talar om ”självförsvar” så tycker man ändå att även dess företrädare borde fundera över om det inte finns någon som helst gräns för detta ”självförsvar”.

Som den judiske historikern Isaak Deutscher skrivit så vägrade de flesta judar att ansluta sig till sionismen (tanken om ett judiskt nationalhem i Palestina) innan nazismen existerade och till och med efter nazismens utveckling. Staten Israel blev en realitet först sedan den sionistiska misstron mot Europa bekräftats genom förintandet av sex av femton miljoner europeiska judar.
Men upprättandet av den judiska staten Israel ledde till en katastrof för ett annat folk, palestinierna, som fördrevs från sina hem och sin jord.
Denna katastrof för det palestinska folket fortsätter och den israeliska statens sätt att ”försvara sig själv” går längs en väg av ständigt upptrappat förtryck och våld mot det ockuperade palestinska folket. Den fred som den nuvarande israeliska statsledningen vill ha bygger på ett fullständigt förnekande av palestiniernas rättigheter. Detta kan bara upprätthållas med förtryck och våld, ett våld vars logik är att ständigt förvärras och ytterst bara tycks kunna uppnås genom en total etnisk rensning.
Man borde fundera över vart denna logik för den israeliska staten, dess ledare och även dess medborgare. Hur man avhumaniseras. (Ett motbjudande uttryck för det senare kan man se på denna video där unga israeler jublar över de döda i Gaza.)

De tyska nazisterna utsatte det judiska folket i Europa för det som de kallade en ”slutgiltig lösning”. Nu utsätter staten Israel ett annat folk för ett förtryck som i sin förlängning pekar åt samma håll. Den ständiga upptrappningens väg måste brytas av medborgarna i staten Israel. Därför är den lilla men ändå aktiva israeliska fredsrörelsen viktigare än någonsin!
Också världsopinionen är oerhört viktig för att förmå Israel att gå en annan väg.
Här i Sverige kan du t.ex. skriva ditt namn på detta upprop. Gör det!

Uppsala
Intressant?
Media på nätet: +972, The Nation, Jadaliyya

Lämna en kommentar

1 kommentar

 1. Bengt Knutsson

   /  30 juli, 2014

  Det är inte svårt att bli antisionist som Israel bär sig åt. Svineri. Visst Hamas skjuter lite raketer ibland på Israel. Hur många har blivit skadade/dödade? Hur många i Gaza? Varför tror man att man skjuter raketer? Kan det ha något att göra med att man har byggt världens största utomhusfängelse?

  Man kan tycka vad man vill om Hamas men de har vunnit i demokratiska val och bör respekteras bara av det skälet, Israeliska politiker kanske också skulle ställa upp i de palestinska valen?

  Man gör just nu vad Nazisterna gjorde i Warsava, först ett stort fängelse, sedan utrotning.
  Kan någon tycka att en eller båda är rätt?

  Det man håller på med nu är att så vind och för eller senare kommer man att skörda storm. Det skulle inte förvåna mig om man får nya progromer eller en ny kristallnatt.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: