”Om ni hotar med att lägga ner, så ska vi öppna upp”. Från ett möte med Daniel Suhonen.

Igår hade jag tillsammans med ett 70tal andra människor i Uppsala tillfälle att lyssna på Daniel Suhonen på ett knökfullt café Mumrik. Ett möte arrangerat av Folkkampanjen för gemensam välfärd i Uppsala.

Suhonen talar ledigt och utan manuskript, med stark känsla men samtidigt faktaspäckat. På slutet säger han plötsligt: jag har inte ens kommit in på mitt manuskript. Detta gör dock inget. Att lyssna till Daniel Suhonen är ett rent nöje och en njutning.

Suhonen inleder med att säga att han ibland känner sig som den siste mohikanen, en ”resande i socialdemokrati”.  Detta refererade till den strid om socialdemokratins själ (och praktik) som han själv deltagit i sedan flera år. I denna debatt myntades ju bland annat begreppet ”politikens dubbelagenter” som syftade på det faktum att näringslivet i allt högre utsträckning börjat leja sig politiker, framförallt inom socialdemokratin. I samband med detta rekommenderade Suhonen en bok som han i sin tur fått sig rekommenderad av Sverker Gustavsson i Uppsala. Intressant nog var det en bok utgiven på Timbros förlag: ”Kommandohöjderna”. En bok skriven i det nyliberala perspektivet som idag är ett viktigt verk för att förstå det som hänt både med politiken och med välfärden. Det är en beskrivning som handlar om en syn där man ser samhället som en plats för en strid mellan å ena sidan politik/stat/regleringar och å andra sidan kapitalet som vill ”avreglera”.

Suhonen deklarerade direkt att det är viktigt att se striden om välfärden och privatiseringarna som en kamp om makt. Likaså att det här uttrycket om att ”driftsform spelar ingen roll” kan användas även av oss och åt andra hållet. Han såg skämtsamt för sig hur han som näringslivsminister skulle säga detta till ägarna av de svenska (privata)storföretagen: driftsform spelar ingen roll….snart tar vi över.

Suhonen berättade också om arbetet inom tankesmedjan Katalys och gav exempel på olika motargument till privatiseringsivrarna. Till exempel: ”Om ni hotar med att lägga ner så ska vi öppna upp” som argument mot att avskaffande av vinsten inom välfärden skulle innebära en massa nedläggningar. Han berättade också om hur man undersökt opinionen och kommit fram till överraskande starka siffror för en välfärd utan vinst till och med bland moderata väljare. Dessutom hade man funnit att 4,5 % av ”de rödgröna väljarna” var beredda att byta parti för denna frågas skull, vilket förklarar den pågående uppgången för vänsterpartiet. Katalys hade också granskat lobbyisternas argument och visat på att de var falska, ja helt enkelt myter.

Förra året drog Suhonen och hans vänner igång facebook-gruppen 90 procent vill ha samhällsvinst, som på tre veckor fick 1,8 miljoner anhängare. Ett tips att vara med på ifall man inte gjorde det då.

Suhonen tog också upp det falska ordet riskkapitalister, för som han sa: riskkapitalister har inget kapital (det lånar de av andra) och de tar inga risker. Däremot vet de var man kan tjäna mest pengar och det gör man förutom på vapen eller prostitution också på den svenska välfärden.

Ett företag som blev så skandaliserat att man bytte namn är Carema som numera heter vardaga. Suhonen rekommenderade en bok av Erik Palm om den s.k. Caremaskandalen. Dessa företags affärsidé är att säga till kommunen att de har 25 anställda medan de i själva verket bara har 17. Detta avslöjade Palm bland annat i den nämnda boken. Inom dessa företag delar man också ut bonusar till mellanchefer som lyckas hålla nere bemanningen. Denna utveckling där några stora koncerner brett ut sig har samtidigt kvävt de små ideella krafterna. För, menade Suhonen, det var definitivt inte så att allt var bra i det gamla systemet. Det var ofta fyrkantigt. Men nu har pendeln slagit över helt åt andra hållet. Samtidigt har argumentationen från privatiseringsivrarna blivit alltmer defensiv. Förut hette det att allt skulle bli billigare, bättre och friare. Nu säger man att ”det är inte bättre i det offentliga”.

En viktig siffra att ha i huvudet är 330 miljarder. Det är den summan per år som staten skulle ha ifall vi återgick till den skattenivå som var år 2000.

Suhonen framhöll vilken stor erövring välfärdsbygget varit. Att det var ett bygge som omfattade alla och där även medelklassen var nöjd. Medelklassens missnöje och önskan om valfrihet idag har sin grund i den kraftiga försämringen av välfärden som föregått privatiseringarna. En försämring som lett till att man nu inför system för att ”toppa upp” välfärden för dem som har råd. I många kommuner  höjer man idag priset för hemtjänsten så att det ligger över priset för RUT-tjänster. Så gynnar man ytterligare de privata lösningarna.

Ytterligare en bok rekommenderades, nämligen ”Den stora omvandlingen” av Kent Werne m.fl. (Leopold förlag)

Det finns olika bieffekter av privatiseringarna som t.ex. framväxten av mer byråkrati och kontrollapparat. En annan bieffekt är den utveckling eller snarare avveckling av Hem och skola föreningarna som blivit en följd av skolans privatisering. Dessa tidigare så starka föreningar har nu mer eller mindre dött ut.

Under den efterföljande debatten var det flera från publiken som frågade om man verkligen kunde hoppas på förändring inom socialdemokratin. Ett av flera svar på detta från Suhonens sida var att beslutet från s-kongressen och Löfvens uttalande varit att ”vinsterna ska avsevärt minska”. Detta går att mäta och man bör kräva att de åtminstone lever upp till det, menade Suhonen.

Jonas Karlsson från Folkkampanjen för gemensam välfärd i Uppsala sa i diskussionen att det viktiga nu är att bygga en bred rörelse och att få igång aktiviteten och till exempel gå med i Folkkampanjen. Gör det du också!

Uppsala

Intressant?

Läs andra bloggar om välfärden

Läs andra bloggar om socialdemokraterna

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: