Allt tyngre argument mot vinstskolan.

Argumenten mot den marknadsstyrda skolmarknaden med rätt till vinstuttag hopar sig och blir allt tyngre.

Nu varnar även internationell expertis för farorna med den så kallade valfriheten i det svenska skolsystemet. Och en tung instans som Kungliga Vetenskapsakademin menar i en artikel i SvD att systemet ger ”upphov till ökad segregation och minskad likvärdighet. Möjligheten att bedriva skolverksamhet i vinstdrivande syfte bör elimineras.”

Men forskning eller argument från sakkunniga brukar aldrig verka som om de berör vår skolminister. När Jan Björklund får frågor om det i internationell jämförelse extrema svenska skolsystemet, svarar han bara:

Jag tycker det är bra att vi har valfrihet, jag tycker det är bra att vi har friskolor, det skapar konkurrens, det skapar just valfrihet… däremot behöver det stramas upp….

Det som den Kungliga Vetenskapsakademin och internationella forskare och experter inom skolområdet vill eliminera, det vill Björklund ”strama upp”.

Men han får bra svar på TV-nyheterna av Professor emeritus Per-Olof Hulth.

Att dessa argument inte påverkar den nuvarande regeringen blir alltmer uppenbart. Desto sorgligare då att läsa en intervju med s-ledaren Löfven i Lärarnas tidning. Han ser inte heller någon anledning att eliminera vinsterna inom den svenska skolan:

Vi har i dag 300 000 barn och ungdomar som går i en skola som är privat av något slag, ganska många aktiebolagsägda. Om vi skulle besluta om vinstförbud nu skulle vi säga »Sorry, ni valde fel och ska ut ur er skola«. Även om de är nöjda och får en bra utbildning. Många väljare vill ha valfrihet och vi måste konstatera att världen har rört sig i den här riktningen.

Denna uppgivenhet: ”världen har rört sig i den här riktningen”, är beklämmande att ta del av. Uppenbarligen lyssnar inte heller Löfven på argumenten om ökad segregering och försämrade resultat som en följd av vinstskolan. Försämringarna ska bestå och går inte att göra något åt. Bland de avgörande erövringar som arbetarrörelsen bidragit till hör demokratin och välfärdssamhället. Men de uppstod inte för att världen ”rörde sig i den riktningen” av sig själv, utan för att arbetarrörelsen tog strid. Med Löfvens attityd hade dessa erövringar aldrig vunnits. Istället bidrar han till att de förloras.

Förutom i forskarvärlden så är även den folkliga opinionen stark mot vinster inom välfärden. Tyvärr tycks den inte slå igenom i något annat riksdagsparti än vänsterpartiet, delar av socialdemokratin utanför partiledningen och olika fackliga organisationer. Så driver t.ex. flera fackförbund nu kampanjen 90 procent är för samhällsvinst. Gå med i kampanjen på facebook.

Media: Aftonbladet

Expressen, ETC, Newsmill

Bloggat: Röda Berget, Anders Romelsjö på Jinge

Bengt Silfverstrand

Intressant

Läs andra bloggar om skolan

Lämna en kommentar

3 kommentarer

  1. Det märkliga med Löfvens argument är att han UTGÅR ifrån att det är vinstintresset som varit skälet till att man startat privata skolor. OM dessa människor gjort det av ideologiska skäl finns det ju ingen anledning för dem att hoppa av! I och med detta cirkelresonemang GODKÄNNER och ACCEPTERAR Löfven vinsten som det primära. Jag får HJÄRNSLÄPP av den här frågan!

    Gilla

    Svara
  1. Vi vill inte dö av maten – skippa EU och STÖD den svenska småbonden | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: