Ask om Reva: en beklaglig känsla.

En mängd demonstrationer och protestmöten har hållits runt om i landet mot Reva som är en förkortning för ”Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete”. Det s.k. verkställighetsarbetet handlar om utvisning av människor som lever i Sverige utan papper. Reaktionerna har handlat om att människor reagerat på att polisen i sin ”effektiva verkställighet” gått på människor efter deras utseende. Författaren Jonas Hassen Khemiri skrev en artikel om detta där han vände sig till justitieminister Beatrice Ask och önskade att de kunde byta hud om än bara för ett dygn. Han understryker också att detta sätt att tillämpa Reva från polisens sida är en del av mer grundläggande strukturer i samhället:

….strukturerna kommer inte att försvinna bara för att vi röstar bort Reva, Reva är en logisk förlängning av det konstanta lågintensiva förtrycket, Reva lever vidare i vår oförmåga att omformulera vår stelnade nationella självbild.

Därefter beskriver han egna personliga erfarenheter under sitt liv av att bli utsatt för denna behandling grundad bara på utseende.

Justitieministern intervjuas i  Gomorron Sverige med anledning av Khemiris artikel. Ministerns uppfattning av Khemiris artikel är:

Hans artikel handlar ju om känslan av utanförskap” och ”Det är en förtvivlan att människor känner sig så vid sidan av den gemenskap vi vill ha i samhället”.

Om vi nu bortser från det här ordet ”utanförskap” som jag skrivit om förut så är det ett väldigt ensidigt sätt att uppfatta artikeln. Ministern beklagar känslan hos den utsatta. Om en person beskriver ett förtryck som säger att ”du hör inte hemma här” så är det naturligtvis så att en sådan beskrivning handlar om den känsla som detta förtryck ger upphov till hos personen. Men framförallt handlar det ju om det faktiskt existerande förtrycket. Detta tycks ministern vara i det närmaste blind för.

Flera gånger får hon frågan: ”Hur acceptabelt är det att stoppas p.g.a. sitt utseende?” Den frågan svarar inte Ask på. Istället säger ministern att ”Bara för att man har mörkt hår kan man inte stoppa någon”….. ”Man måste ha skäl att tro att man är misstänkt för något brott”.  Men här glider ministern med språket. Beatrice Ask säger inte att man inte FÅR stoppa folk på grund av deras utseende. Istället säger hon att man inte KAN göra det. Men att man både kunnat och kan stoppa människor på grund av deras utseende är ju just det som debatten handlat om.

Istället får vi höra att:

 ”Jag kan inte kommentera det här.”

 ”Jag vet inte om det är väldigt många..” som stoppats .

Om det har skett så har man inte följt reglerna.

Om Gränspolisens beslut att upphöra med dessa kontroller säger ministern INTE att det skett p.g.a. att agerandet var felaktigt utan att det var ”för att de tycker att det inte är värt besväret”. Besväret!

Det är helt enkelt en ynklig och ovärdig uppvisning av ministern för justitia

Media: DN

Resumé

SvD, DN2, Source, AB

AB2, AB3, AB4

Bloggat: Annarkia

Andra bloggar om Reva

Intressant?

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Att M mörkat sina intentioner i decennier är inte ”banalt”, Carl Bildt | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: