Kejsarpingvinen som förebild och en intressant bok.

Kejsarpingvinen är en tålig fågel, den enda pingvinen som häckar vintertid på Antarktis! De vandrar över isen till sina häckningskolonier, 50 till 120 km. Där lägger varje hona bara ett enda ägg som sen ruvas av hanen medan honan återvänder till havet för att söka mat. Sen turas föräldrarna om med att ta hand om ungen i kolonin och söka föda. Jämställda föräldrar alltså. Men kejsarpingvinerna visar även upp ett beteende av sammanhållning som vi människor kan lära av:

Som ett skydd mot kylan bildar en koloni kejsarpingviner en kompakt klunga (även känd som sköldpaddsformationen) som varierar i storlek från tio till flera tusen fåglar, där varje fågel lutar sig framåt mot en granne. De på utsidan tenderar att hasa sakta längs klungans rand. På så sätt åstadkoms en långsamt snurrande rörelse och fåglarna turas om att vara på insidan och på utsidan.

Tilltalande eller hur?  Man håller ihop, delar på bördorna och blir på så vis starkare tillsammans än var och en för sig.

Om detta kan man läsa på Wikipedia eller uppslagsverk. Men jag hittade det inte där utan i en lättläst och intressant liten bok som heter Hopskrivet.  Boken handlar om sånt som skrivs på arbetsplatser för och av dem som jobbar där, t.ex. i form av arbetsplatstidningar. Den sympatiska bilden om pingvinerna använde sig fackligt aktiva tågvärdar av i sin tidning Viseringsavisen. Och sen blev det i deras fackliga strid bara fler och fler bilder på pingviner som pins, plakat och banderoller.

Boken Hopskrivet innehåller artiklar från ett tjugotal personer som berättar om olika kollektiv på bland annat bagerier, brevbärarkontor, bussgarage, metallindustrier och tågverkstäder. Den berättar om erfarenheter, lärdomar och misstag när det gäller att skriva på och om arbetsplatsen till de arbetandes fördel.

Boken Hopskrivet är en fortsättning (del 2) på boken Hopsnackat i serien Folkrörelse på arbetsplatsen. Båda dessa böcker har redigerats av Frances Tuuloskorpi som också har en intressant och läsvärd egen blogg. Dessutom finns bloggen Folkrörelselinjen som handlar om att använda och utveckla kollektiv styrka på arbetsplatsen, hålla ihop och kämpa tillsammans.

Läs boken! Om du bor här i Uppsala kan du ju också köpa den direkt på Bokcafé Projektil och samtidigt ta en billig och trevlig fika (öppet tisdag – fredag 14:00 – 19:00)

Intressant?

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: