Att hålla efter skiten är inte något skitjobb.

Jag brukar, för motion och nöje, spela innebandy en gång i veckan. Vi gör det i en gymnastiksal till en skola här i Uppsala. En sak jag ibland tänker på är hur sorgligt smutsigt det är både i hallen och i omklädningsrummet. Ett tag var en kille med och spelade som hade astma. Han var bättre än de flesta av oss andra på innebandy. Men han pallade inte den dammiga luften. Ett damm som man förresten kunde se med ögat i form av ”dammråttor”. I omklädningsrummet är det ofta mer än bara damm, där är ofta grövre smuts, lera, grus eller sådant som är resultatet av att människor inte tar hand om t.ex. sina egna matrester. Kort sagt. Smutsigt och sorgligt. Sorgligt därför att det känns både ovärdigt och onödigt i ett så rikt land som Sverige.

Min upplevelse och erfarenhet är också att det blivit sämre under ett antal decennier i Sverige. Städningen av gemensamma utrymmen har blivit sämre. Och det är ju inte så konstigt eftersom vi satsar mindre av våra pengar på städning. Tidigare hade man oftast egna anställda på skolor och andra offentliga institutioner. Men efterhand har de städare som kunde vara en del av ett arbetslag på skolan ersatts av inhyrda städare från firmor som pressar priset så att det inte går att genomföra anständig städning. Vi har skurit i kostnaderna för att städa det gemensamma men istället börjat subventionera städning i hem hos höginkomsttagare. Människor som skulle kunnat utföra en god städning av våra gemensamma lokaler därför att det faktiskt behövs arbetar istället privat eller inte alls.

Jag har aldrig gillat att man snackar om skitjobb. Tyvärr har jag ibland hört det uttrycket även från människor med vänsteråsikter. Det finns jobb som man tvingas utföra till skitvillkor och för en skitlön. Men det finns inte några skitjobb. Ja, det skulle i så fall vara sådana jobb som t.ex. vapenhandlare. Men i stort sett finns inte några skitjobb. Däremot jobb som kan upplevas som mindre meningsfulla. Men att städa hör verkligen inte dit. Att städa är både meningsfullt och mycket viktigt men slitsamt för kroppen och borde värderas därefter. Det handlar om allas vår hälsa och trivsel. Det handlar också om gamla ord som värdighet eller stolthet. Det är inte värdigt att vistas i smuts. Jag skulle vilja känna stolthet över våra gemensamma lokaler som t.ex. en skolas gymnastiksal. Men när skiten lyser en i ögonen är det inte lätt.

Jag läser i branschtidningen Rent:

En enkät angående städkvaliteten vid sju skolor i Uppsala visar att de skolor som hade egen anställd städpersonal fick bättre betyg på städningen än de skolor som hade anlitat privata entreprenörer.

Läs också några andra lokala exempel från dessa tidningar om hur städningen skärs ned:

Folket, GP, UNT

Intressant?

Uppsala

Läs andra bloggar om städning

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Håller med! Själv har jag alltid hävdat likalönsprincipen, det är det enda rättvisa. Det är sällan arbetet i sig som ger status, utan kopplingen till vilken ersättning man får för att utföra det. Hur kul kan det exempelvis vara att stå och rota i andras munnar dagarna i ända? Om en tandläkare och en städare fick skifta lön, så skulle säkerligen vår syn på de båda jobben förändras. Nej, i den bästa av världar skulle jag önska att var man var på rätt plats för att de VILLE vara på rätt plats, i stället för att yrkesval är kopplat till lönenivå. Lika lön för arbete och studier, och ständigt samhällets bästa för ögonen (hur kan jag bäst bidra?) i stället för dagens mantra: jag, jag, jag.

    Dags att damma av begreppet medborgarlön, kanske?

    Visst finns det jobb som är svårare att acceptera. Jobb inom reklambranschen, till exempel, skulle jag gladeligen radera bort från denna jord, om jag kunde. De som är sysselsatta där kunde arbeta med saklig upplysning i stället.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: