Heder åt vänsterpartisten Ulf Åman!

Jag brukar skriva om skillnader. Sådana som upprör. Och om hur stora skillnader som är rimliga. Om läxhjälp till de som redan har, om avdragsberoendet bland dem som befinner sig i innanförskapet, om politikers extremt förmånliga avgångsvederlag eller om dem som ertappas med fingrarna i syltburken.

Igår kunde man på Rapport få sig till del nya uppgifter om pensioner till f.d. landstingspolitiker på en nivå som ligger skyhögt över vanligt folks pensioner. Det handlade om hundratusentals kronor i pension utan några krav på att söka nytt arbete för f.d. landstingspolitiker med många år kvar till 65 års ålder.

Det uppiggande i inslaget stod Ulf Åman vänsterpartist i Oskarshamn för. Han inte bara kritiserade systemet utan kritiserade också med kloka argument en av sina partikamrater, det f.d. landstingsrådet Jonny Pettersson, som vid 44 års ålder kunde kvittera ut en visstidspension på 380 000 kr förra året. Något han skulle ha till år 2033. Som Ulf Åman sa:

”Det är alldeles för generöst, det skapar det här avståndet mellan politikerna och den vanliga människan som vi inte vill ha”

Om sin partikamrat sa han lika ärligt som sant att:

”Han fjärmar sig från den vanliga människan på ett sätt som vänsterpartiet faktiskt inte har råd att göra.”

Nu var Jonny Petterson långtifrån värst. Förra året fick drygt 90 politiker pensioner av den här typen på tillsammans 19 miljoner kronor. Mest av alla fick folkpartisten Maria Wallhager Neckman i Stockholm, 53 år. År 2011 fick hon ut 650 000 i pension

Socialdemokraten Anna Kettner som vid 51 års ålder kunde kvittera ut: 510 000,hade man nått för en kommentar. Men  hennes kommentar var att hon ”tänker inte kommentera det”. Annars tycks argumenten som vanligt vara att man behöver den här typen av villkor för att rekrytera ”bra folk”.

Centerpartisten Lars Berge Kleber (400 000) menade t.ex. att det måste vara så här för att det annars skulle bli en elit som ägnade sig åt politik. Trots att han förstår att de generösa pensionsvillkoren ”sticker i ögonen” tycks han inte se att det nuvarande systemet gör att politikerna i allt högre utsträckning just kommer att tillhöra en samhällelig ”elit”. För som vänsterpartisten Ulf Åman lugnt säger:

”A-kassan är 300 dagar. Det borde vara något liknande för f.d. politiker”

Detta att dessa mycket generösa villkor fjärmar politikerna från de flesta människor med helt andra villkor är en fråga som framförallt borde vara ett problem för partier som talar för jämlikhet och säger sig företräda de arbetande. Jag hoppas verkligen att Ulf Åman får ett stort stöd.

Intressant?

SVT

DN

Aftonbladet

Läs andra bloggar om politikerlöner

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: