Skolframgång heter pengar – köp läxhjälp till dina barn.

Riksdagen kommer att säga ja till skatteavdrag för läxhjälp. Eftersom Sverigedemokraterna även i denna fråga stöder den borgerliga regeringen kommer förslaget att gå igenom. Skatteutskottet skriver att det ”delar regeringens bedömning att reglerna bör preciseras så att läxhjälp tydligt innefattas i skattereduktionen för hushållsarbete”.

Enligt förslaget ska ”hjälp med läxor och annat skolarbete till barn och unga som är elever i grundskolan, gymnasieskolan och motsvarande skolformer uttryckligen … omfattas av skattereduktionen för hushållsarbete”.

Redan nu har detta avdrag varit möjligt inom ramen för RUT inom den vanliga grundskolan. I Aftonbladet berättas t.ex. om företaget My Academy Sweden som ökat sin omsättning med 1900 procent på fyra år genom att sälja läxhjälpstjänsten till dem som kan betala för 224 kr i timmen eller 1800 kr i månaden. Men fr.o.m. 1 jan 2013 kommer det nu även gälla för elever inom gymnasieskolan. Vilka som främst kommer att dra nytta av denna nya subvention är inte svårt att räkna ut.

Samtidigt har det sedan många år funnits människor och organisationer som erbjudit och organiserat gratis läxhjälp ofta i områden och till elever som verkligen behöver det men vars föräldrar inte kan betala för det. Det gäller t.ex. rikstäckande organisationer som Mattecentrum eller Stiftelsen Läxhjälpen. Det handlar då om unga och engagerade högskolestuderande som gör detta frivilligt utan tanke på egen ekonomisk vinning. Företrädare för dessa två organisationer skriver i SvD om regeringens förslag:

Det nya förslaget visar att regeringen tror på läxhjälpens betydelse, men de föreslår ett alternativ där få gynnas och insatsen är kostsam. Att de samtidigt väljer att helt blunda för våra verksamheter där betydligt många fler skulle kunna få mer hjälp men till en lägre kostnad är för oss väldigt märkligt.

I dagens UNT finns en ledare som också tar upp detta förslag. Förutom vid ett fåtal tillfällen som t.ex. när det gäller försvar av flyktingar eller motstånd mot rasismen brukar jag inte ofta gilla det som står på ledarsidan i denna liberala tidning. Men dagens ledare är verkligen ett undantag och förtjänar spridning in i det borgerliga lägret. Man skriver bland annat:

Med rutavdrag går dessutom ännu mer skattelättnader till dem som redan har resurser att se till att de egna barnen får den utbildning och de livschanser som alla borde garanteras i ett modernt och jämlikt samhälle.

Hela ledaren är bra. Läs den!

Att man sedan inte ser sambandet med övriga förändringar som innebär att de med mer pengar och resurser får tillgång till de gemensamma resurser som betalas av alla våra skatter är inte så lätt att förstå. Men hellre ett korn av sanning än totalt mörker!

En bloggare som skriver mycket bra om detta ämne är annars Björn Alvebrand.

Media: Aftonbladet, DN,

UNT  

SvD1, SvD2

Intressant?

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: