Har orkanen Sandy något med politik att göra?

I svenska medier rapporteras det mycket om orkanen Sandy och hur den drabbar USA. Däremot har jag inte sett eller hört ett ord om att den också drabbat några fattiga länder i Karibien som Haiti, Jamaica och Kuba. Men om USA desto mer alltså. I USA är det snart dags för presidentval. Detta följs också mycket noga och med en irriterande respektfullhet trots de stora demokratiska bristerna och den pinsamt ytliga debattnivån. I Fria Tidningen läser jag att:

Varken ”klimatförändringar”, ”global uppvärmning” eller ”växthusgaser” fanns bland de cirka 50 000 ord som yttrades av Barack Obama och Mitt Romney i de tre tv-sända debatterna. Inte heller i debatten mellan vicepresidentkandidaterna Joe Biden och Paul Ryan nämndes klimatfrågan.

Denna tystnad avbröts av ett dån från naturen. Tyvärr kan den ju inte tala på annat sätt. Men hur är det då, har denna senaste orkan något samband med jordens uppvärmning och utsläppet av koldioxid i atmosfären?

Sambandet är tydligen inte så enkelt. Men det finns. I en artikel på den utmärkta Supermiljöbloggen reder man ut detta och redogör för aktuell forskning på området. Artikeln avslutas så här:

Sammanfattningsvis är det inte så enkelt som att Sandy aldrig inträffat om vi inte släppt ut en massa koldioxid i atmosfären. Det finns inget som säger att klimatförändringarna skapade just Sandy. Men forskningen visar att den varmare temperaturen troligtvis spelar roll för både styrkan, frekvensen och omfattningen. Genom att värma upp vår jord skapar vi helt enkelt goda förutsättningar för fler och starkare orkaner.

Men om den saken pratar alltså inte de två män som konkurrerar om att leda den främsta supermakten. Den som har den störst inverkan på vår planet såväl när det gäller ekonomi,  kultur, krig eller fred som ekologiskt fotavtryck.

Ett riktigt skrämmande uttryck för oviljan att ens fundera eller diskutera klimatfrågans samband med Sandy såg jag på nätet från ett valmöte med Romney. När han under sitt tal tar upp förödelsen efter Sandy ropar klimataktivisten Ted Glick om sambandet med klimatfrågan. Han blir då inte bara direkt utbuad av publiken medan Romney bara ler, dessutom skanderar denna republikanska publik U! S! A! som om bara det att ta upp klimatfrågan är ett angrepp på landet! Tyvärr säger det nog en hel del om utvecklingen i detta mäktiga land.

Media: SvD1, SvD2, DN, Expressen, Aftonbladet

Intressant?

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Det som sker nu med stormen Sandy drabbar nog oss alla på ett omedvetet plan, det vill säga att naturens krafter slår ut det ”civiliserade” samhällets högborg. Att stormens styrka orsakats att mänsklig påverkan på klimatet och att stormen drar in över ett land där den ena presidentkandidaten är en inbiten klimatförnekare . . . att den amerikanska börsen tvingas hålla stängt och att Wall Street står i vatten . . . ja, inte gör det dramaturgin sämre.

  Plötsligt lider den oövervinnerliga armadan ett nederlag . . . det är klart som sjutton att det ruskar om oss, oavsett vad vi tycker om landet ”över there”. Dessutom tror jag tyvärr att vi har lättare att identifiera oss med storstadsbor i USA än exempelvis fattiga människor på landbygden i Bangladesh.Vi är inte bättre än så, vare sig vi är journalister eller inte.

  Ingen ursäkt för den snedvridna mediabevakningen, men kanske en förklaring.

  Gilla

  Svara
  • Anita, tack för välformulerade synpunkter.
   När det gäller den snedvridna mediabilden: handlar den inte också, förutom våra egna identifikationsförmågor, om det svenska etablissemangets och mediernas sammantvinnade förhållande med USA?

   Gilla

   Svara
   • Jo, visst är det så, Sverige är ju något av ett ”lilla Amerika”. Jag har sett på andra bloggar (och Nordegren i radions P1) att man förundrar sig över den intensiva rapporteringen när det ”bara” är ett trettiotal som dödats. Typiskt nog glömmer man bort det faktum att stormen tog flera liv på Haiti!

    Själv tror jag som sagt att det som sker i USA påverkar våra grundvalar på ett djupare plan, oavsett vilken inställning vi har till USA. Vi har levt så länge i föreställningen att katastrofer är något som drabbar fattiga utvecklingsländer. Det är som om allt rycker närmare när det plötsligt gäller miljonstäder i USA. Va?! Är våra system sårbara?! Kan det hända här, också? Är vi inte vaccinerade mot katastrofer?

    Dags för västvärlden att vakna, kanske. Vi verkar behöva en rejäl väckarklocka, ett dån från naturen, som du så träffande beskrev det.

    Gilla

 2. Tomas Lohammar

   /  31 oktober, 2012

  Jo SR har faktiskt talat om att även Karibien drabbats hårt
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5328914

  Gilla

  Svara
 3. Ron (GB)

   /  2 november, 2012

  En orkan som idag har glömts bort är den som drog in över Galveston (Texas) år 1900.

  Galveston-orkanen år 1900 kom in från Karibien precis som Sandy, jämnade Galveston med marken och 8 000 personer strök med. Skriv in orden ”Galveston 1900” i Google och sök på bilder, så ser ni vad som hände.

  För 112 år sedan.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: