Glädjande självkritik: Mohamed Omar tar avstånd från antisemitismen.

All form av rasism är avskyvärd och kontraproduktiv. All rasism bygger på ovetenskaplig grund och är dessutom djupt omoralisk. I alla typer av progressiva rörelser eller folklig kamp för frigörelse och rättvisa är rasismen ett hinder, något som splittrar oss och gör oss svagare i arbetet mot världens verkliga makthavare.

En form av rasism är antisemitismen som tar sig uttryck i fördomar och hat mot judar ofta dessutom kombinerat med förnekande av förintelsen under andra världskriget. Egentligen är det lite konstigt att begreppet antisemitism bara omfattar antijudisk rasism för judarna är inte det enda semitiska folket. Begreppet semiter kommer från Bibeln. Noa hade enligt Bibeln tre söner: ”De voro Sem, Ham och Jafet” (Första Moseboken 10:1). ”Och från dem hava folken efter floden utbrett sig på jorden” (Första Moseboken 10:32). Idag talar man om folk med semitiska språk till vilka bland annat förutom judar också hör Araméer, Araber, Etiopier och Eritreaner m.fl.

I Uppsala bor poeten och kulturskribenten Mohamed Omar. Som ung konverterade han till Islam. Under ett antal år skrev han regelbundet artiklar i Uppsala Nya Tidning. De var alltid välskrivna, intressanta och tänkvärda.  Han uttryckte där en gudstro som det för mig som agnostiker och socialist var lätt att känna respekt för. Men för några år sedan utvecklades Mohamed Omar i en extrem islamistisk riktning. Ibland kallas detta av en del för att man radikaliseras som muslim. Men det tycker jag är en totalt felaktig kategorisering. Det handlar ju om att inta mer konservativa och rent reaktionära åsikter. En del av detta är och var i Omars fall utvecklande av antisemitism och förnekande av förintelsen. Omar hamnade genom detta i mycket dåligt sällskap tillsammans med olika anti-semiter och rena nazister. Eftersom Omar samtidigt var en uttalad motståndare till staten Israel och för det palestinska folkets rättigheter gjorde han stor skada för den palestinska saken, inte minst här i Uppsala.

Det är därför oerhört glädjande att läsa att Mohamed Omar nu efter tre års ”förvirring” öppet tar avstånd från de antisemitiska idéerna i en artikel publicerad bland annat i Folket i Bild:  Jag ber om ursäkt för att ha torgfört antisemitiska idéer.

Han skriver där bland annat att:

Kategoriska och nedsättande uttalanden om judisk religion eller ”judisk mentalitet” är dels falska och dels kontraproduktiva. Det finns judar av alla slag, religiösa och sekulära, sionister och antisionister, okritiska Israelanhängare och Israelkritiker.

Han erkänner också att han inte bara sårat människor utan också skadat palestiniernas sak och berättar när företrädare för Palestinska folkets förening i Uppsala kallade honom till ett möte och ”artigt men bestämt avrådde mig från att delta i deras demonstrationer”. Han säger att han den gången blev ledsen och kränkt men att han nu helt förstår att de hade rätt:

Jag har sedan en ganska lång tid tillbaka förstått att de gjorde rätt. Men inte förrän nu känner jag mig tillräckligt stark för att säga det öppet. Idag skulle jag ha agerat på samma sätt som Palestinska folkets förening.

Intressant

Uppsala

Andra bloggar om antisemitism

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: