Ja, fotbollen blir mer orättvis Arne, men det går att göra något åt det.

Jag ser på Rapport att Zlatans sensationella övergång till Parisklubben Paris Saint-Germain nu är klar.  Zlatan som tidigare låg på sjunde plats vad gäller lön bland världens fotbollsspelare passerar nu stjärnor som Messi eller Ronaldo och blir den högst betalde fotbollsspelaren i världen. Lön: 14 miljoner euro per år vilket är ungefär 120 miljoner kronor. En lön som enligt min mening är lika orimlig oavsett vad man sysslar med, bankdirektör eller fotbollsproffs eller någon annan orimligt högt betald sysselsättning.

Bakom satsningen ligger PSG:s nya ägare sedan förra året Qatar Investment Authority, med affärsmannen Nasser Ghanim Al-Khelaifi i spetsen.

På Rapport kommenterar Arne Hegerfors detta. Han påpekar att fotbollen på detta vis blir allt mer orättvis. Pengarna styr allt mer och den som har mest pengar vinner. Han jämför med Chelsea som togs över av den stenrike Roman Abramovitj och därefter vann mera och Manchester City som nu ägs av Sheikh Mansour och påbörjade liknande dyra värvningar. Milan som sålde Zlatan ägs ju för övrigt av den stenrike skumraskpolitikern Silvio Berlusconi.

Arne Hegerfors beklagar att fotbollen allt mer styrs av pengar, blir allt mer orättvis. Han påpekar också att det är en risk för klubbar att ägas av en rik ägare eller ägargrupp jämfört med en mer lokalt och folkligt förankrad ägargrupp. Den rika ägaren kan ju en dag komma på andra prioriteringar än fotboll och då står man där. Det är ju en situation som gäller för vanliga löntagare med betydligt lägre löner än fotbollsproffsen. När ägaren vill flytta så hjälper inga argument oavsett om han heter Krösus Sork eller något annat.  Det fick ju arbetarna vid Läkerolfabriken i Gävle uppleva nyligen. Hegerfors säger att FIFA inte heller gillar denna utveckling och försöker skapa regler för att stävja utvecklingen. Men menar han, det går ju inte att göra något åt detta. Det är så här marknaden fungerar.

Men är det så? Ja, naturligtvis är det så om vi fortsätter att acceptera att kapitalismen ska dominera alltmer på bekostnad av både demokrati, välstånd, miljö och rättvisa.  Om man inte tror att det går att göra något åt detta så är det en allt mer dyster värld vi går till mötes. Men om man tror och önskar att det ska gå att ingripa mot detta system då kommer det också att ha betydelse för fotbollen. Hur detta ska gå till eller vad vi kallar alternativet finns det många olika uppfattningar om. Men det viktiga är att vi reser frågan: vill vi ha det så här som det är och håller på att bli nu? Om vi svarar nej på den frågan så handlar det i nuet om att stärka demokratin och alla folkliga krafter på marknadens bekostnad istället för som nu när demokratin monteras ned för att rädda kapitalismen.

Till slut vill jag åter rekommendera filmen De sista fotbollsproletärerna som jag skrev om i ett tidigare blogginlägg. Den passar så bra i denna diskussion.

 Andra bloggar om Zlatan

intressant

Media: Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, Fotbollskanalen

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: