Lokala hjältar i Uppsala

Jag har tidigare skrivit om ”Mer ojämlik vård i Uppsala” på denna blogg. Häromdagen kom det artiklar i UNT som åter visade att vården blivit mer ojämlik med den borgerliga politiken. Tidningen jämför hur lång tid det tar att vänta på att få komma till en läkare på olika vårdcentraler i vårt landsting. Man berättar om Gottsunda vårdcentral som – till skillnad mot tidigare –  nu ligger dåligt till vid en jämförelse mellan olika vårdcentraler.

Men vårdcentralens chef Febe Zetterlund verkar vara en modig chef som vågar utrycka kritik mot det nuvarande systemet för resursfördelning. Hon menar att landstinget borde införa en modell där man tittar på vårdtyngd, inte bara utifrån befolkningens ålder utan även sociala och ekonomiska förhållanden:

 Vi har mest barn, jättemycket arbetslöshet och höga sjuktal i vårt område. Det handlar om att ge resurser till de områden som har det tungt.

Hon påpekar också att det är omöjligt att klara tio samtal i timmen som det finns önskemål om. Att detta är svårare i ett område där många inte har svenska som sitt första språk är lätt att förstå. Men i mina öron låter det både omöjligt och omänskligt även oavsett dessa förhållanden.

Heder åt en sådan chef som Febe Zetterlund!

Andra som modigt och ihärdigt kämpar mot orättvisa är den lokala hyresgästföreningen i Gränby. I UNT hade en mycket bra debattartikel häromdagen som bland annat visar den skrämmande kallsinnigheten hos de ledande politikerna i Uppsala.

Media: UNT1, UNT2

intressant

Uppsala

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: