Är den falska kronans budskap falskt?

En falsk enkrona med texten ”Vår horkarl till kung” har siktats i Piteå och enligt Aftonbladet är dessa kronor spridda över hela landet. Ian Wiséhn, museidirektör på Kungliga Myntkabinettet säger att det är  både ovanligt och mycket svårt att genomföra en sån här förfalskning. Mårten Gomer, tekniska expert på Riksbanken har heller aldrig hört talas om något liknande. Det är också så att kostnaderna för att göra dem är högre än värdet på myntet. Men Gomer menar att i de här fallen ”låter det mer som att någon försöker få fram ett budskap.”

Ja, om man genomför ett så svårt arbete med ekonomisk förlust så är det väl inte någon djärv gissning att det handlar om någon sorts budskap. Aftonbladet använder uttrycket smädelse, alltså skymfande, kränkande eller förolämpande tillmäle. Nu är det ju inte första gången som det sägs saker om kungen som kan uppfattas som kränkande. Genom boken ”Den motvillige monarken” gjordes ”kaffeflickor” till ett begrepp och där skrevs också om kungens förhållande med Camilla Henemark. Liknande uppgifter förekom även i den fantastiska pjäsen Fursten (recenserad på denna blogg) på Uppsala stadsteater. Men ingen har uttryckt det så kort och kärnfullt som på dessa enkronor.

Personligen har jag varken någon kunskap eller uppfattning om dessa saker eller om kungen som person över huvud taget. Däremot är jag mot monarkin som en odemokratisk rest från en gammal tid. Den uppfattningen gäller oavsett vilken stackare som innehar detta ärvda ämbete. Mer argument i den frågan kan man hitta hos Republikanska föreningen

Bloggat:  Jinge

Media:  DN,  Aftonbladet, SvD1, SvD2

intressant

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: