Mänskliga rättigheter är ”fel signal” – Yonas Fikres rättigheter kränks.

I torsdags (26/4) berättades på Aktuellt om USA-medborgaren Yonas Fikre som söker asyl i Sverige efter att ha blivit utsatt för tortyr.

Historien i korthet:

2010 hälsade Fikre på släktingar i Sudan. Han kallades då till den amerikanska ambassaden där två FBI-agenter aggressivt frågade ut honom i flera timmar om den moské som Fikre tillhör hemma i Portland. De ville använda honom som informatör. Då han vägrade hotade de med att han skulle sättas upp på flygförbudslistan och därmed inte få återvända till USA.

Yonas Fikre vägrade samarbeta och reste istället till Förenade Arabemiraten. Där greps han i juni 2011 av landets säkerhetstjänst på uppdrag av USA. Han utfrågas åter om moskén i Portland, torteras och hålls sedan fången och torterad i 106 dygn i säkerhetstjänstens fängelse, varefter han utvisas  till Sverige där han också har släktingar.

Fikre är ostraffad i USA. Amerikanska myndigheter har vägrat svara på några frågor från Sveriges television.

Enligt den amerikanska medborgarrättsorganisationen ACLU finns det flera fall än Fikres där USA förgriper sig på sina egna medborgare utan att förklara varför.

Nu kan man ju tycka att detta borde vara ett solklart fall där rätten till asyl skulle gälla. Men enligt Rapport anser experter att det är mycket osannolikt att Fikre skulle kunna få uppehållstillstånd i Sverige.

Emma Persson – advokat och asylexpert, förklarar det på detta vis för rapport :

Man ska kunna få asyl vilket land man än kommer från. Men eftersom vi betraktar USA som en demokrati och fungerande rättstat är det svårt. Det är inte så sannolikt med tanke på vilka politiska signaler det skulle sända från Sverige till USA. Då signalerar man att USA inte är en fungerande demokrati eller rättstat, att staten kan förfölja enskilda individer

Fikre är alltså en enskild individ som både har förföljts och misshandlats av staten i hans hemland USA, trots att han inte anklagats för något. Det strider både mot rättsprinciper och grundläggande demokratiska rättigheter. Men i det lilla broderlandet Sverige kan Fikre inte få uppehållstillstånd och skydd eftersom det skulle ”sända signaler” om att demokratin och rättstaten inte fungerar i USA. Resonemanget är naturligtvis hårresande. Om länder som definieras som demokratier får bryta mot demokratiska principer utan att vi hjälper de medborgare som utsätts, eller ifrågasätter denna svartvita syn på världens länder som antingen fullständiga demokratier eller fullständiga diktaturer, så förlorar kampen för demokrati och medborgerliga rättigheter sin mening.

Under Vietnamkriget för mer än 40 år sedan beviljade Sverige asyl till de unga män som vägrade delta i USA:s orättfärdiga krig. Det är mycket som är annorlunda nu.

Bloggat: Jinge

Media: Expressen, SvD  

Intressant

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Sista meningen i ditt inlägg är smärtsamt sann: ”Det är mycket som är annorlunda nu.”

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: