Nu har det genom DNA-forskningen visats att jordbrukssamhället inte uppstod bland de befintliga jägarna och samlarna i det som idag är Skandinavien. Istället fördes jordbruket in av ”immigranter med rötter i sydöstra Europa”, som det uttrycks i UNT. Det är DNA-experterna Anders Götherström, Mattias Jakobsson och Pontus Skoglund från Uppsala och Stockholms universitet som kommit fram till detta i en ny studie. Resultaten i studien jämförs med upptäckten av kol 14-metoden.
Jordbruket uppstod för 11 000 år sedan i sydvästra Asien och nordöstra Afrika och spreds sedan successivt till Europa. För 6000 år sedan kom de första jordbrukarna till det nuvarande Skandinavien.
Jag tycker att det är en uppmuntrande kunskap. Den visar bland annat på dumheten i lokal självtillräcklighet, i tankar om skyddande av fosterland och ”nationell kultur”. Människor har alltid rört på sig mer eller mindre över vår jord. Utbyte och möten har bidragit till mycket positiv utveckling i stort som i smått. Jordbrukets införande är bara ett – men viktigt – exempel bland många. Vi människor och våra samhällen är på gott och ont det vi är bland annat som summan av dessa blandningar.