Ska Sverige delta i Kriget i Afghanistan?

På nyheterna får vi veta att skanderade demonstranter i Afghanistan ropar Död åt USA, död åt Karzai (landets president) med anledning av en ny respektlös handling av den amerikanska militären. I detta fruktansvärda och alltmer hopplösa krig deltar Sverige med svenska soldater. Sverige är i krig efter 200 år av fred. Sedan mer än 10 år deltar svenska trupper i kriget i Afghanistan.
Det är ett krig som den svenska allmänheten och till och med riksdagen fått veta mycket lite om. Försvaret har lagt hemligstämpel över det mesta som sker i Afghanistan. Och många dokument som gäller Sveriges väg in i kriget har hemligstämplats av regeringen.

Nu har föreningen Afghanistansolidaritet kommit ut med en broschyr som behandlar detta ämne. Den heter SVERIGE I KRIG IGEN – VÄGEN IN I AFGHANISTANKRIGET och kan beställas från föreningen per e-post afghanistansolidaritet@gmail.com

Broschyren är skriven av föreningens ordförande Lars-Gunnar Liljestrand. Riksdagens f.d. talman och f.d. försvarsministern Thage G. Pettersson har skrivit ett förord och tidigare FN-ambassadören Anders Ferm ett slutord. Frågor som ”Är detta en FN-operation?”, ”Vad gör svenska soldater i Afghanistan?”,”Vad kostar kriget?”, Är kriget förenligt med folkrätten?” och ”Är detta ett krig för att införa demokrati, stödja kvinnorna och starta skolor?” behandlas i broschyren.

Ett annat sätt att ta reda på mera om detta krig är att gå på ett möte här i Uppsala på tisdag den 28 februari. Mötet heter SKALL SVERIGE DELTA I KRIGET I AFGHANISTAN? Talar gör Pierre Schori.

Kerstin Ekmansalen, Stadsbiblioteket, Uppsala. Tid: 28/2 kl 18,00.

Arrangörer är: FiB/K , S-kvinnorna i Uppsala, Tro och solidaritet i Uppsala och Uppsala AK.

intressant

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: