Greklandssolidaritet

I våra tidningar kan vi läsa om hur den grekiska krisen tilltar. Vi får siffror som visar på en ekonomi där allt är på väg nedåt. Men bakom siffrorna och beroende av dem finns det grekiska folket.  I Dagens Nyheter läser jag t.ex. om Spiridoula som demonstrerar tillsammans med sin dotter på Syntagmatorget i Athen. Han har förlorat både jobbet som oförsäkrad byggnadsarbetare och hemmet då han inte kunde betala på räntorna. Nu bor han tillfälligt med dotter och fru i ett av kommunens soprum. Ett upprörande öde bland många andra.

Nu sägs det att grekerna ska få hjälp. Det är ett mycket konstigt sätt att använda ordet hjälp. Man lovas nya lån (omväxlande kallar man det för nödlån eller stödlån) på 130 miljarder euro. Men när blev lån en hjälp? Lånen är inte till någon fördelaktig ränta (tvärtom) och de är kopplade till åtstramningsåtgärder som kommer göra att ännu fler greker hamnar i Spiridoulas situation. Dessutom ska dessa pengar i första hand gå till de gamar inom finansvärlden som varit med om att skapa den nuvarande krisen. Annika Winsth, chefekonom vid Nordea, säger i en kommenterar till det senaste lånet så här:

–          Nu är det fortfarande så att Grekland måste rätta in sig i ledet och rätta mun efter matsäck. De har ju hårda åtstramningar framför sig…

Rätta in sig i ledet. Mun efter matsäcken. Det led jag ser framför mig är ett led till soppköket. Jag tror knappast att Spiridoula känner sig tacksam. Betydelsen av att han och andra i hans situation ska rätta mun efter matsäcken saknar en del dimensioner. Det är dimensioner som handlar om medkänsla, solidaritet, anständighet, rimlighet och rättvisa. Låt grekerna ta hand om sina korrupta politiker och skattesmitande överklass själva. Men det vi kan göra som andra (ofrivilliga) EU-medborgare är att inte spotta på dem, att inte gå på snacket om lata greker utan istället räcka ut en hand av solidaritet. Ett sätt att börja göra det kan vara att skriva på och gå med i den internationella Solidaritetskampanjen till stöd för Grekland: Coalition of Resistance. Gör det.

intressant

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: