Hur kan man förstå lagen?

skarmklippJag läser i dagens tidning (UNT) om en man i Skåne som döms till fängelse i sex månader.  Han döms enligt en lag som antogs 2010 som bland annat handlar om ”straff för offentlig uppmaning..” I den lagen står det att ”den som i ett meddelande till allmänheten uppmanar eller annars söker förleda till särskilt allvarlig brottslighet döms till fängelse i högst två år”. I den här mannens fall handlar det enligt UNT om att han på facebook uppmanat andra att skänka pengar till IS. Det hjälpte inte mannen att han sa att det som han skrivit var ”på skämt

Varför skriver jag då om detta. Ja, inte för att jag på något sätt vänder mig emot denna dom. Det är allvarligt att uppmana till hat och våldshandlingar. Det bör naturligtvis också kunna bestraffas.

Men lagar eller – snarare deras tillämpning –  är ofta inte lätta att förstå. För i samma tidning kan jag också läsa om tre andra hatpredikanter. De är inte IS-anhängare utan hör hemma på den extrema högerkanten: Martin Birro, Ann Heberlein och Katerina Janouch. I en intressant artikel av den liberala ledarskribenten Maria Ripenberg – vars skriverier jag ofta uppskattar – återger hon några saker som de skrivit på nätet.

Heberlein skrev alltså nyligen på twitter ordagrannt: ”nä hörni – är det inte dags för en statskupp”. För detta fick hon 320 likes. Hon förklarade senare att det var avsett som ironi och jag tänker då på mannen ovan som ”skämtade” om stöd till IS.

Janouch har på twitter backat upp ett gäng högerextremister som förra året drog genom Stockholms innerstad för att misshandla människor med nordafrikanskt utseende. På twitter skrev hon sen: ”Är det inbördeskrig mot det marockanska gatuslöddret på g?”

Det jag undrar nu är om någon lagkunnig läsare kan förklara de avgörande skillnaderna här. Varför bedöms inte dessa uttalanden i offentligheten som straffbara? Eller är det bara så enkelt att vi helt enkelt inte är lika inför lagen?

Det riktigt ironiska som Ripenbergs utmärkta artikel handlar om är att Heberlein och Janouch just fått i uppdrag att sitta i en expertkommitté som ska stoppa våldtäkterna ombord på Viking Lines färjor. Birro som brukar hetsa mot det han kallar ”kulturens inavlade babianer”  har fått en egen liveblogg på svt.se. Ojämnt faller lotterna, men inte beror det på ”ödet”.

Uppsala

Intressant?

Läs andra bloggar om lagar, brottslighet, straff

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: