Fakta om världsrikedomens fördelning

Credit Suisse är en stor global privat bank med bas i Schweiz som opererar i mer än 50 länder. Denna bank ger sedan ett antal år ut rapporter om utvecklingen av den globala rikedomen och dess fördelning. Även för dem som i likhet med mig inte är utbildade ekonomer, men intresserade av fördelningsfrågorna på vår jord, är detta intressanta rapporter som ger viktiga kunskaper om läget idag.

I årets rapport: Credit Suisse Research Institute, Global Wealth Report 2016, tittar man bland annat på den ojämlika fördelningen av rikedomen, “mätt som andel av de rikaste 1 procenten och de rikaste 10 procent av de vuxna, jämfört med resten av världens vuxna befolkning”. Man konstaterar att ojämlikheten ”fortsätter att öka”:

Medan den nedre halvan tillsammans äger mindre än en procent av den totala förmögenheten, så äger de rikaste 10 procenten 89 procent av alla globala tillgångar.

Hur definierar de då rikedom? Jo:

Termen rikedom definieras som värdet på finansiella tillgångar samt fastigheter (bostäder) som ägs av hushållen, minus skulder.

För att tillhöra de rikaste 10%, behöver en person äga motsvarande 71.600 US-dollar (653.148 kronor). Hälften av alla vuxna över hela världen äger mindre än 2222 US-dollar (20.270 kr), medan de 20% allra fattigaste har mindre än 248 US-dollar (2262 kr).

Nya miljonärer och nya fattigadollarmiljonarer

Att många människor fått det bättre i de länder som vi kallar U-länder är sant. År 2000 stod de s.k. tillväxtekonomierna (som Kina och Indien) för bara 12 procent av det globala välståndet men har sedan dess stått för en ökande andel av den globala tillväxten.  Och de rika ökar i dessa länder. Till exempel tillhör 9 procent av hela Kinas befolkning idag gruppen av de 10 procent rikaste i världen. Antalet miljonärer och mycket rika har också ökat kraftigt i världen:

Inga andra delar av rikedomspyramiden har upplevt en så stor omvandling detta århundrade som segmentet för miljonärer och personer med ultrahög nettoförmögenhet (UHNW). Antalet miljonärer har ökat med 155%.

Efter år 2000 skedde en snabb ökning av det globala välståndet enligt rapporten, snabbast i Kina och Indien. Men under 2008 minskade den globala rikedomen för att sedan långsamt åter vända uppåt:utveckling

På en ”per vuxen basis” har rikedomen knappt ökat alls och medianrikedomen har minskat varje år sedan 2010. Men antalet miljonärer som också minskade 2008 visade en snabb återhämtning efter finanskrisen, och är nu mer än dubbel så många som år 2000.

De fattigaste 20 procenten, ungefär en miljard vuxna i världen utgörs främst av fattiga människor i utvecklingsländerna men: ”ett betydande och växande antal finns nu i de rikaste länderna”.

Intressant?

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: