Kris i äldreomsorgen och tröttsamt politikersnack.

Häromkvällen kunde man på Aktuellt (torsdag 28/1) se en av dessa ovärdiga nyhetsinslag med debatter mellan politiker. Debatter där man inte får reda på grundläggande fakta. Debatten fördes mellan äldreminister Åsa Regnér och Ebba Busch Thor från Kristdemokraterna. Ämnet var den alarmerande situationen när det gäller boende för äldre människor i Sverige idag.

Fakta är att möjligheten för äldre människor att komma in på ett äldreboende är sämre än det varit på mycket länge. Se diagram:

äldreomsorg

Av detta diagram som visar utvecklingen fram till 2005, framgår det också att detta inte är ett helt nytt och plötsligt problem. Det är en utveckling som pågått länge under både borgerliga och s-regeringar. Sanningen är därför att bägge de politiker och deras partier som uppträdde i debatten har ett mycket stort ansvar för den rådande situationen.

Enligt SCB ökade antalet personer i ålderdomshem, sjukhem, servicehus och andra särskilda boendeformer för äldre i stort sett fram till 1990-talet. Men från år 2000 syns en tydlig nedgång. Kommunernas bruttokostnader per invånare som var 80 år och äldre var 15 procent lägre år 2000 jämfört med 1990 samtidigt som kostnaderna koncentrerades till personer med stora behov av omsorg. År 2001 bodde över 118 000 personer på äldreboende, år 2006 hade det minskat till drygt 90 000.

När de borgerliga bildade regering 2006 blev kristdemokraten Maria Larsson äldreminister. De kritiserade socialdemokraterna för den avveckling som skett och lovade ändring genom en äldreboendegaranti. Men istället har ytterligare 9 619 platser försvunnit sedan 2006 enligt en undersökning som gjorts av DN.

En stor dos av självkritik från både s och kd vore mot bakgrund av ovanstående det minsta man skulle kunna begära. Men av det får vi inte höra annat än sådant som att de inte ”nådde ända till mål….” (Busch-Thor).

Som vanligt är också Busch-Thor den värsta demagogen. Vi får höra om hur hon ”suttit och hållit äldre i handen” att det är ”en helt oacceptabel situation, självklart” och liknande som ju inte tillför något i sakfrågan.

I sakfrågan talar Regnér om att de som ett resultat av budgetförhandlingar med Vänsterpartiet lägger 2 miljarder på att förbättra bemanningen under 2016. Busch-Thor kontrar direkt med att de ”lägger dubbelt så mycket i år från kristdemokraterna”. Här skulle det ha varit bra med en reporter som sakligt gått igenom de olika budgetförslagen då Regnér säger att detta inte stämmer. Men här lämnas vi åt ödet som TV-tittare.

Att regeringen lägger 2 miljarder på utökad bemanning går lätt att hitta. Lite knepigare blir det med KD och Busch-Thor. Om man i Kristdemokraternas budgetförslag tittar under det som kallas ”seniorpolitiska förslag” så kan man se att de sammanlagt avsätter lite drygt 3 miljarder. Men inom detta område är den största posten 1,87 miljarder i skattesänkningar för pensionärer. Och när det gäller det som diskuterades, nämligen äldreboendet, så avsätter de 300 miljoner (0,3 miljarder) till det som de kallar äldreboendegaranti. Hur Busch-Thor får detta till att bli dubbelt så mycket som 2 miljarder är svårt att förstå.

Mer undersökande journalistik och mindre meningslösa ”debatter” i Public Service!

Intressant?

Läs andra bloggar om äldreomsorgen, KD

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: