Högerns ihåliga demokratisyn åter avslöjad

Så har alltså utrikesminister Wallström hindrats från att hålla tal vid Arabförbundets möte i Kairo, där hon var inbjuden som hedersgäst. Det är Saudiarabien som stoppat talet. Det är inte alls förvånande. Reaktionen är bara vad som man kan förvänta sig av en regim av den typ som härskar i Saudiarabien. Ett land som bemöter alla typer av ifrågasättanden i det egna landet med brutalt våld vill inte höra ens de mest allmänt formulerade synpunkter kring mänskliga rättigheter.Det borde också underlätta för regeringen att säga upp det militära avtal med Saudiarabien som ska omförhandlas eller sägas upp senast den 15 maj.

Intressant är däremot högerns reaktioner på detta.

På Aktuellt intervjuas den f.d. krigsmaterielinspektören och diplomaten Sven Hirdman. Han tycker att ”reaktionen (från Saudiarabien) är tråkig”. Han tycker inte att det är ett ”bra tecken” för vår utrikespolitik att vi har ”dåliga relationer med den viktigaste arabstaten”. Han tycker att vi i Sverige har ”hängt ut Saudiarabien” och anser att det är detta som regimen reagerat mot. Uppenbarligen beklagar Hirdman att fakta om förtrycket i detta land lyfts fram i svenska medier. Han tycker att man ska vara ”varsam med orden”.

Att en sådan högergubbe släpps fram som en sakkunnig expert i Aktuellt säger en hel del också om situationen i stormedierna och Public Service. Det var samme man som för ganska exakt tre år sedan skrev i DN att:

Det är knappast riktigt att kalla Saudiarabien för en diktatur.

Självklart stör det honom att landet ifrågasätts och att ”relationerna” försämras.

En annan högerfigur som upprepar samma svårighet att förhålla sig på ett trovärdigt sätt till Saudiarabien är moderaten och f.d. försvarsministern Karin Enström. Hon blev försvarsminister därför att Tolgfors tvingades avgå i samband med skandalerna kring de svenska vapenaffärerna med Saudiarabien för tre år sedan. Hon hade stora svårigheter både att försvara vapenhandeln och att hålla tungan rätt i mun när det gällde att karaktärisera Saudirabien. Först ville hon inte kalla det en diktatur:

Hur man skall tolka situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien är dock en svår fråga. Det är knappast riktigt att kalla Saudiarabien för en diktatur.

Men efter att ha pressats ordentligt fick hon ändra sig till att.

Regeringen delar inte in världens länder i demokratier eller diktaturer, men om det endast är möjligt att beskriva Saudiarabien som antingen en demokrati eller diktatur så bör Saudiarabien beskrivas som en diktatur.

Nu har hon mage att ge den sittande svenska regeringen ansvaret för att ”Sveriges röst stoppas”. I en intervju för TT säger hon:

  • Det finns en risk för att man bränner relationerna till länderna i regionen

På den direkta frågan: Menar du att det är regeringen som bär ansvaret för att talet stoppas? Säger hon:

– Ansvaret för utrikespolitiken ligger på regeringen. Men oavsett vad det beror på är det olyckligt att Sveriges röst stoppas. Om man ska göra skillnad så måste man kunna tala med alla.

Men om det nu är just Sveriges röst som stoppats, vad gör man då? Du kritiserar alltså inte Saudiarabien för detta?

– Det är klart att det är väldigt olyckligt att först bli inbjuden och sen inte få hålla sitt tal, säger Karin Enström.

Ett principfast försvar för demokrati har aldrig varit högerns kännetecken. Varken då rösträtten infördes i Sverige, när det gäller stödet till motstånd mot förtryck i andra länder (minns Sydafrika) eller idag. På samma sätt som de gamla kommunistpartierna orienterade sig mest efter husbonden i Moskva har högern för det mesta hållit sig till de starkaste makterna på ”den andra sidan”.

PS1: Just när jag skrivit klart detta hör jag på nyheterna att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien nu ska sägas upp. Exakt vad detta innebär – om det innebär stopp för all vapenhandel med Saudiarabien eller bara uppsägning av ett avtal som försvarsministern hävdar inte har något innehåll – och om det är läge att redan jubla verkar däremot inte riktigt klart.

PS2: För en saklig genomgång av läget för mänskliga rättigheter i Saudiarabien läs denna artikel av Bo Inge Andersson

Intressant?

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: