Reinfeldts Sverige.

Moderaterna har haft sitt stora möte i Göteborg. Jag läser nyheterna från detta och lyssnar till Reinfeldts tal. Han är en skicklig talare – vore konstigt annars – fast emellanåt känns det nästan som om han mera försöker vara någon sorts ”stå-upp-komiker”. Inramningen går också åt den glammiga stil som vi brukar kunna se från möten hos de två dominerande partierna i USA.
Trots att Reinfeldt pratar i en timme känns det inte som om så mycket väsentligt blir sagt. Den stora poängen tycks framförallt vara att 250 000 människor fått jobb. Den ökade arbetslösheten undviker Reinfeldt däremot att tala om. Som Thomas Ramberg på Sveriges radio påpekar så hör man ”nästan aldrig moderatledningen tala om arbetslöshet. En av partiets spindoktorer förklarade på helgens moderatmöte att ordet arbetslöshet rentav är vänstervridet.”
Ändå är det så att arbetslösheten ökat. Den var i januari uppe i 436 000 arbetslösa personer. Det är 8,6 % av arbetskraften. Eftersom vi blir fler människor i landet så kan det bli fler som arbetar samtidigt som också fler är arbetslösa. Detta vet ju Reinfeldt. Därför säger han att ”det är inte automatiskt att jobben blir fler när vi blir fler” varefter han jämför med länder där det ser värre ut. Men ordet arbetslöshet undviker han som sagt konsekvent. Istället talar han gång på gång om arbetskraften som ska lyfta Sverige.
Naturligtvis är det så här politiker gör. De pratar helst inte om det som kan vara ”besvärande”. Att ens beröra hur ett flertal av hans politiska kompisar berikat sig som nya oligarker inom välfärdssektorn – som Katrin Kielos förtjänstfullt beskriver i Aftonbladet – vore naturligtvis inte bra. Istället pratar man om det som är deras starka kort. Problemet för Reinfeldt idag är att han inte har så många starka kort.

En enögd bild av Sverige…

Därför talar han också hellre om undersköterskan som fått mer kvar av lönen genom jobbskatteavdraget än om de försämringar av arbetssituationen hon upplevt eller om missnöjet med lönerna. Han pratar om att den absoluta fattigdomen minskat och menar att det är ointressant att klyftorna ökat. Ja han försöker t.o.m. framställa det som löjligt att tala om ökade klyftor. Istället ser han ett mer inkluderande samhälle! Ja han säger faktiskt så. Tyvärr för Reinfeldt så är det nog allt fler utanför hallelujamötet som inte känner igen sig i den bild av Sverige som han målar upp.
Annars tycker jag att det som är tydligast är den totala bristen på visioner eller tankar om de stora utmaningarna i förhållande till klimathot och miljökris. Men i detta skiljer han sig ju tyvärr inte från sin huvudopponent Löfven. Om regeringens brister på detta område kan du läsa i några av länktipsen nedan.

Intressant?

Media: Aftonbladet1 , Aftonbladet2, DN, Expressen  

Fria tidningen

Bloggat: Jinges bilderblogg, Fotolasse, Röda Malmö

Läs andra bloggar om moderaterna

Skrivet om klimatet: Supermiljöbloggen, ETC, DN-debatt ,

Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Har Reinfeldt någonsin haft ett riktigt jobb? | Bilderblogg.se
  2. Björklund vill höja kunskapskraven för lärare – varför sänker han dem då drastiskt? | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: