Kvinnor för kärnkraft?

Mycket har hänt med synen på kön under de senaste decennierna. Jag tror att man generellt kan säga att vi gått mot en friare, mindre stelbent och för den enskilda individen mindre förtryckande syn. Naturligtvis är utveckling varken rak eller entydig och det finns många motkrafter.
Både skolan och förskolan ska numera enligt sina läroplaner motverka stereotypa könsroller.
Men ibland kommer det pustar från ett nattståndet tänk som framstår både som förvånande och löjliga. I veckan kunde vi läsa om aktiebolaget Svensk Kärnsbränslehantering (SKB), ett företag som bland annat sysslar med att ta hand om kärnavfall och kärnbränsle på olika ställen i Sverige. SKB i Östhammar hade kommit fram till att det är fler kvinnor än män som är kritiska till kärnkraften. Vad gör man då? Riktar sig med speciell information i sakfrågan till just kvinnor? Nej, man ordnar en modevisning i gamla stadshuset i Östhammar. Kommunikationschefen Ann-Kristin From sa i UNT:
– Vi vill nå kvinnor som ofta är mer kritiska till oss och kärnkraft.
Ja, då tyckte man alltså att modevisning var ett sätt att nå dem. Att säga att kopplingen kärnbränsleavfall och modekläder känns långsökt är en kraftig underdrift. Att det socialdemokratiska Kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) deltog som konferencier utan några som helst kritiska synpunkter förvånar mig också.
Att motverka stereotypa uppfattningar är ju inte mindre viktigt bara för att de motsvaras av verkligheten. Evenemanget drog 200 personer varav majoriteten var kvinnor. Men kan inte SKB och kommunalrådet Widén-Berggren se det nedvärderande i greppet?
För övrigt gläder det mig att så många kvinnor är kritiska till kärnkraften. Men jag skulle inte förorda en bilmässa för att ändra synen bland männen.

Uppsala
Intressant?

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Som Östhammarsbo reagerade jag precis som du! Pinsamt var ordet, sa Bull.

  Gilla

  Svara
 2. Det finns ju många anledningar att fundera på vad det är för sorts människor som driver kärnkraftsamhället.Det här gör ju att man klart inser att de är mycket längre under intelligensisen än man faktiskt tänkte.

  Gilla

  Svara
 3. Nic

   /  1 april, 2014

  Monica, hur tänkte du? Tillhör du intelligentsian?

  Gilla

  Svara
 4. Jag skrev inte intelligentsian!Jag menar att i början för 50-60 år sedan,så trodde faktiskt folk att det skulle bli en REN och mer eller mindre gratis energi.Idag vet vi.Utom möjligen Hans Blix som fortfarande påstår att han TROR.Kärnkraften är fruktansvärt dyr,fruktansvärt giftig trots att giftet inte syns.Vinsterna som de snackar om kommer från vattenkraften.

  Gilla

  Svara
 5. Ola

   /  21 april, 2014

  Hur har Monica fått det till att ”intelligensisen” som hon nämnde i första inlägget ska betyda allt hon skrev i sitt svar. Vad är ”intelligensisen” Monica, vad är det för ord, vad betyder det? Hittar du på egna ord??

  Gilla

  Svara
 6. Under isen är ett känt uttryck, hon menade intelligens-isen såklart. Kul med folk som hittar på egna ord. För övrigt finns det nog inte smycket till intelligens hos kärnkraftsmaffian – däremot profithunger.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: