Tyfonen Haiyan talar till oss.

Alla blir vi berörda av de fruktansvärda mänskliga katastrofer som nu utspelar sig på Filippinerna. Många vill hjälpa. Röda korset har redan samlat in 1,5 miljoner kr. Men behoven är enorma. Du kan t.ex. stödja Läkare utan gränser genom att gå in på www.lakareutangranser.se/akut , eller sätta in en gåva på Bg 900-6032 eller Pg 900603-2. Märk inbetalningen ”Akutinsatser Filippinerna”. Det går också att SMS:a LIV 100 till nummer 72 970.

Allt detta är nödvändigt och bra. Men det räcker inte. Vi kan inte bara stanna vid det som är precis här och nu. Jag har skrivit det förut att det är som om naturen talar till oss.

Vetenskapen kan inte slå fast ett enkelt samband mellan klimatförändringarna och enskilda extrema väderfenomen, som ju alltid har funnits, men däremot menar forskarna att antalet extrema väderfenomen och deras styrka ökar på grund av klimatförändringarna.

Därför var det både klokt och logiskt att som människor i Manilla demonstrera utanför USA:s ambassad så som Fria tidningen rapporterat om

Klimattoppmötet COP19 pågår just nu i Polen. Det engagemang som Filippinernas representant Yeb Saño här visade skulle man önska hos fler statsledare. Han uppmanade alla som fortfarande förnekar klimatförändringarna och dess konsekvenser att lämna sina ”elfenbenstorn och bekväma fåtöljer”.

Han uppmanade dem att bege sig ”till öarna i Stilla havet, öarna i Västindien och öarna i Indiska oceanen och se effekterna av stigande havsnivåer, till bergstrakterna i Himalaya och Anderna för att se samhällen som konfronteras med glaciala översvämningar, till Arktis där samhällen brottas med de snabbt krympande polarisarna till de stora deltan av Mekong, Ganges, Amazonas och Nilen där liv och försörjningsmöjligheter dränks, till bergen i Centralamerika som konfronteras med liknande monstruösa orkaner, till de stora savannerna i Afrika där klimatförändringen likaså har blivit en fråga om liv och död.

Och han avslutade: ”… om det inte räcker, kan du göra ett besök på Filippinerna just nu.

Tyvärr, och det är det värsta, så gör världens regeringar tvärtom, trots att de vet. Det är inte bara så att man inte gör tillräckligt i förhållande till vad som behövs för att minska utsläppen av växthusgaser. Man gör det värre. Thinkprogress berättar om en ny rapport som visar att producenter av olja, gas och kol fick mer än $ 500 miljarder dollar i statliga subventioner runt om i världen under 2011.

Som Göran Greider skriver i Dalademokraten: ”Tyfonen har inte nått politiken”. Man kan också instämma i hans avslutning om att tänka på vad man röstar på när det gäller dessa överlevnadsfrågor för oss människor på jorden.

Media: DN1, DN2

Intressant?

Läs andra bloggar om klimatet.

Läs andra bloggar om Haiyan.

Blogg: Annarkia

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: