USA:s nationaldag

Idag är det den fjärde juli, USA:s national- eller självständighetsdag. Den firas till minne av brytningen med det brittiska imperiet 1776. Då antogs USA:s självständighetsförklaring. Där står det bland annat att vi alla har skapats lika med okränkbara rättigheter till liv, frihet och strävan efter lycka.

Men av den en gång revolutionära kolonin blev en supermakt som på det mest ogenerade sätt kränker friheten för både sitt eget folk och resten av världen. Det kan vi uppleva när man på Orwellskt vis kallar en människa som avslöjat deras superspionerande mot resten av världen för, ja just det, spion! Eller när man i jakt på denne avslöjare: Edward Snowden, lyckas få europeiska nationer att tvinga ned ett flygplan med presidenten i ett annat land,.

Det är en nation på dekis, i mer än en betydelse, som firar sin nationaldag.

Intressant?

Nästa inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: