80 procent väljer vinstfritt i Uppsala.

Enligt dagens UNT (19/2) väljer 80 procent av Uppsalas niondeklassare, precis som förra året, kommunala gymnasieskolor. Man skulle också kunna säga att det är 80 procent som väljer vinstfria skolor.

De som är för systemet med vinst inom skola-vård-omsorg brukar säga – eller snarare skrika – att en inskränkning eller ett förbud mot vinst skulle vara ett hot mot valfriheten. Och då menar de inte valfriheten för dem som plockar ut dessa vinster. Att dessa företag inte vill släppa taget om välfärdssektorn är fullt begripligt med tanke på att den genomsnittliga avkastningen inom sektorn var 15 procent som andel av det totala kapitalet år 2010 – att jämföras med motsvarande avkastning i näringslivet i stort på 8,5 procent. Och att man från det hållet säger att det inte skulle gå – att de inte skulle vilja eller kunna – att driva verksamheten utan vinst, kan man ju tycka är ett ganska bra argument för den välfärdsverksamhet som i många år drivits och fortfarande drivs utan någon vinst.

Men det är ju inte företagens intresse av vinst som politiker eller företrädare för näringslivet främst brukar prata om utan valfriheten för oss som brukare av välfärdens tjänster. Utan att ge mig in på diskussionen om ”valfriheten” som fenomen, så kan man ändå direkt säga att det är ett falskt argument. Naturligtvis skulle man kunna ha kvar systemet med valfrihet även om man hindrade vinstuttag. Den enda begränsningen av valfriheten skulle då vara att vi inte kunde välja tjänster från de företag som bara kan och vill driva verksamhet ifall den inbringar vinst (och ordentlig vinst dessutom!) till ägarna.

Om man tittar på situationen i Uppsala när niondeklassarna väljer gymnasium så tycker jag också att det åtminstone i detta fall framstår som ganska löjligt att påstå att valfriheten skulle vara ett problem ifall verksamheten inte drevs med vinst. 80 procent väljer ju just verksamhet som INTE ger vinst.

Och dessa val verkar stämma bra med opinionsundersökningar av vad det svenska folket tycker i frågan om välfärdens kvalitet, driftsformer eller möjlighet till vinst. Enligt en opinionsundersökning som utförts av Novus opinion mellan den 31 januari och den 6 februari – på uppdrag av tankesmedjan Katalys – så var 59 procent villiga att betala mer skatt om det riktas till skola, vård, omsorg, 67 procent tycker att välfärden ska utföras av offentlig sektor, 42 procent tycker det vore bra med ett förbud mot vinstuttag och 90 procent vill antingen förbjuda, begränsa, återinvestera vinsterna i välfärden eller villkora dem med höga kvalitetskrav. Bara 8 procent säger att de är för ett helt fritt vinstuttag.

 

Intressant?

Uppsala

Media: DN1, DN2

Blogg: Annarkia, Bengt Silfverstrand, Röda Berget

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: