Herman Lindqvists indragna bok ett tecken i vår tid.

Journalisten Herman Lindqvist har skrivit en självbiografi som nu dras in av Bonniers förlag. Anledningen var uppgifter om Uppsalaprofessorn Karl-Gustav Hildebrand och hans deltagande i det så kallade Bollhusmötet 1939 som var felaktiga och kränkande. Gustav Hildebrand var visserligen högerstudent, organiserad i den fortfarande existerande studentorganisationen Heimdal. Men till skillnad från sina kamrater uttalade han sig för de judiska flyktingarnas sak på det historiska mötet. Han blev också utesluten ur Heimdal för detta.

Nu skriver Lindqvist i Aftonbladet:

I mina memoarer har jag en olycklig formulering som kan tolkas som att han aldrig någonsin protesterat mot nazisterna, vilket alltså var fel. Han protesterade högt och tydligt efter 1939. Denna olyckliga formulering tas nu bort.

Att frågan om hur man ska se på Hildebrands förhållande till Nazityskland inte är helt okomplicerad framgår av en artikel av Bo Gustavsson i UNT. Han hävdar att Hildebrand, liksom många andra i denna tid, var dragen till Nazityskland fram till hösten 1938. Men  Lindqvist verkar tycka att frågan om hur man ställde sig till antisemitismen på 30-talet och mer specifikt det antijudiska uttalandet på Bollhusmötet 1939, är en detalj , en olycklig formulering. De flesta inser och anser nog att det är mycket allvarligare än så. Och Bonniers förlag har också sett sig tvungna att dra in den tryckta upplagan.

Om detta har jag inte mer att säga än vad som redan sagts av andra. Men det finns en liten detalj i sammanhanget . När kritikern och poeten Magnus Ringgren i Uppsala – som kände Karl-Gustaf Hildebrand fram till hans död 2005 och  gav ut några av hans dikter – tillfrågas om varför Bonniers ger ut en bok med ett så allvarligt sakfel svarar han i UNT:

Det beror på att det är ekonomerna som bestämmer på förlagen nu för tiden, inte redaktörerna. Man är mer intresserade av att sälja än av att granska fakta. Det är ett problem för hela bokbranschen.

Så är även denna lilla händelse en återspegling av den tid vi lever i där girighet och snabba pengar alltmer tillåts dominera vårt samhälle. 

Media: DN, SvD, UNT, ExpressenAftonbladet 1, Aftonbladet 2.

Bloggat: Svensson ,

Schlaug

Intressant

Uppsala

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: