Protestera mot statskuppen i Paraguay!

Under en följd av år har utvecklingen i stora delar av Latinamerika varit mer hoppingivande. Militärjuntorna har ersatts med fler demokratiska och vänsterinriktade regeringar. Sociala reformer, utjämning och fattigdomsbekämpning har påbörjats. Men nu finns det oroande tecken. För drygt 3 år sen avsattes den demokratiskt valde president Zelaya i Honduras av högern. Och nu har Paraguays president Fernando Lugo, befrielseteolog och f.d. biskop som valdes i augusti 2008, avsatts under kuppliknande förhållanden. När han valdes bröt han det maktmonopol som det konservativa Coloradopartiet haft i mer än 50 år. Under hans period har fri hälsovård införts och kamp för en jordreform som mött våldsamt motstånd från de rika jordägarna (de 1 procent som kontrollerar 77 procent )hade påbörjats.

Latinamerikagrupperna i Sverige skriver i ett uttalande att

Antidemokratiska krafter har utnyttjat mordet på bönder i Curuguaty, som kämpade för att återta obrukad jord, för att i all hast driva igenom en statskupp, kosmetiskt utmålad som riksrätt. Syftet är att avsätta presidenten Fernando Lugo, vars regering åstadkommit betydande folkliga förankrade sociala förändringar i Paraguay.

Man uppmana uppmanar också den svenska regeringen att fördöma statskuppen och inte erkänna den de facto regering som inrättats. Vi andra kan uttrycka vår protest genom att skriva på namninsamlingen: Nej till statskuppen i Paraguay

Media: DN1, DN2, SvD, Aftonbladet

Bloggat: Frasses blogg, iVenezuela

intressant

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: