Den globala uppvärmningen är inte en förutsägelse. Den händer nu.

Oljesand är en trög form av petroleum som finns i stora fyndigheter under den kanadensiska urskogen. Utvinningen innebär kolossala utsläpp av koldioxid, enligt Greenpeace tretton gånger så mycket som traditionell olja. Dessutom hotar utvinningen vattenreserver och djurliv.

Den nordamerikanska miljörörelsen har samlats i organisationen Tar Sands Action som samlar till motstånd mot detta. Bland de mer kända personer som engagerat sig i detta finns den kände klimatforskaren och chefen för NASA:s rymdforskningsinstitut James Hansen. Han menar att det vore en katastrof om oljesanden exploateras. I en artikel i New York Times den 10 maj skriver han bland annat:

Den globala uppvärmningen är inte en förutsägelse. Den håller på och händer nu. Det är därför jag var så orolig av att läsa en intervju med president Obama i Rolling Stone där han sade att Kanada skulle utnyttja oljan i sina stora oljesandreserver oavsett vad vi gör.

Hansen fortsätter med att beskriva hur hela vår civilisation är i fara. Men tillägger att det är på lång sikt:

Men på kort sikt, kommer saker och ting att vara illa nog. Under de kommande årtiondena kommer västra USA och den halvtorra regionen från North Dakota till Texas utveckla semi-permanent torka, som när det kommer regn leder till extrema händelser med kraftiga översvämningar. De ekonomiska förlusterna skulle vara oöverskådliga. Allt större del av Mellanvästern skulle förvandlas till öken (”dust bowl”). Kaliforniens Central Valley skulle inte längre kunna bevattnas. Livsmedelspriserna kommer att stiga till oanade nivåer.
Om detta låter apokalyptiskt, så är det för att det är det.
Extremt varma somrar har ökat markant. Vi kan säga med stor säkerhet att de senaste värmeböljorna i Texas och Ryssland, och en i Europa 2003, som dödade tiotusentals, inte är naturliga händelser – de har orsakats av den av människan orsakade klimatförändringen.
Detta är inte ett resultat av naturliga variationer, som vissa hävdar. Jorden är för närvarande i den del av den långsiktiga cykel där temperaturen normalt skulle bli kyligare. Men den ökar – och det är för att vi tvingar den med högre med fossila bränslen.
Vetenskapens uppfattning om situationen är klar – det är dags för politikerna att följa efter.

Media: DN, SvD

Bloggat: Fogelqvist, Warlenius, Supermiljöbloggen

Intressant

Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Angeläget inlägg! Det är viktigt nu att vi blir fler och fler som uppmärksammar detta! Jag har just läst David Jonstads Kollaps – livet vid civilisationens slut. Jag rekommenderar alla att läsa den. Märkligt nog blev jag lugnad av att läsa den, trots att han är mycket trovärdig när han skriver att vi redan lever i kollapsen. Peak Everything! Vi tänker oss gärna en kollaps som en Big Bang, men det är inte så civilisationer går under. Tvärtom, det är något som kommer smygande, och det kan vara svårt för den enskilde individen att förstå vad som händer eftersom våra samhällen är så komplexa. Dessutom VILL vi ju inte inse! Våra politiker är dessvärre de som har kraftigast skygglappar, jag tror inte det ens är meningsfullt att försöka påverka dem.
    Så vad gör vi? Jag vet inte, men en god början är att vi lyfter upp problematiken på agendan, precis som du har gjort.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: